BLIC INTERVJU: MARKO FERENAC (37), NAČELNIK VIŽINADE

'Svrstani smo uz bok najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj, i to nas koči. Da, idem i po četvrti mandat'

Piše: Igor Radić

03.10.2024 - 06:02
Načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac (Snimio: M. Mijošek)
Načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac (Snimio: M. Mijošek)

Vižinada je mala (1.140 stanovnika), ali za Istru važna općina, pogotovo u smislu  vinskog renomea. Ovdje žive, sade i proizvode brojni nagrađivani vinari i maslinari. Vinogradi kroje krajolik, a politiku, eto već treći mandat, još uvijek relativno mlad, 37-godišnji načelnik Marko Ferenac (SDP). Svojedobno se, kada je imao 26, o njemu pisalo kao o najmlađem istarskom načelniku.

S njim smo razgovarali uoči svečane sjednice u povodu Dana Općine, kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Zoran Milanović. Protokol je diktirao formu blic-intervjua.

 

Općina Vižinada godišnje raspolaže s 1,5 do 1,8 milijuna eura. Na opće porezne prihode, koji čine glavninu blagajne, naslanja se, u posljednje vrijeme znatan, porez na promet nekretninama. Na sjednici se moglo čuti da lokalna uprava vrlo uspješno povlači bespovratna sredstva iz različitih izvora.

Što biste izdvojili od ostvarenog u aktualnom mandatu?

- Svakako kružni tok u Vižinadi, izgrađen preklani većim dijelom sredstvima Županijske uprave za ceste (ŽUC),  a manjim općinskim novcem. Dječji vrtić otvorili smo 2020. Prošla godina bila je u znaku igrališta: netom je dovršena rekonstrukcija nogometnog, zvanog Fabrika, a izgradili smo i ona dječja. Pripremljeni su i razni drugi projekti za kandidirati na natječaje, međutim, nije bilo odgovarajućih u posljednje vrijeme. Na neke smo se čak i prijavljivali, no zbog indeksa razvijenosti – jer svrstani smo u osmu skupinu, uz bok najrazvijenijih općina i gradova u Hrvatskoj - bili smo penalizirani.

Marko Ferenac u razgovoru s našim novinarom (Snimio: M. Mijošek)

Ponosno ističete aktualne projekte: dogradnju vrtića, rekonstrukciju županijske ceste Vižinada-Kaštelir… U kojoj su fazi i što će oni značiti za kvalitetu života?

- Županijska prometnica je vrlo loša, svakim danom više. Važna nam je ne samo zbog turizma, nego i gospodarstva te lokalnog stanovništva. ŽUC, znamo, ima vrlo ograničena sredstva, no izašli su nam u susret: izrađuje se projektna dokumentacija, pa bi iduće godine trebala započeti rekonstrukcija prve dionice. Ukupno je to oko četiri kilometra. Nastojat ćemo istodobno izgraditi nogostupe u Vižinadi, kompletnu javnu rasvjetu na tom potezu, čak i dio oborinske odvodnje, da kasnije ne kopamo ponovno. Sve je spremno za dogradnju vrtića: dobit ćemo novu jasličku skupinu, 12 mjesta. Trenutno nam je „vani“ četvero mališana. Dovršetak se očekuje do početka iduće pedagoške godine i  tada će sva djeca imati mjesto u vrtiću. Smjestit će se i najmlađi iz Općine Kaštelir Labinci, našeg partnera u ovom projektu, za koji su odobrena sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Djece ima, mladi ostaju, tako da razmišljamo pokrenuti i poticajnu stanogradnju po uzoru na Općinu Bale.

Nova poslovna zona?

- Još uvijek je 'na papiru'. Sređujemo imovinskopravne odnose. Vukli smo se s državom, ali otkako je te poslove preuzela županija, nekako se ubrzalo. Očekujemo da se to riješi, da bismo mogli pripremiti projekt. Lokacija je Vižinada, relativno mala površina, četiri hektara. Interesa ima, poduzetnici bi ovdje rado otvorili pogone.

U tijeku su izmjene općinskog Prostornog plana? Štitite li njima prostor, hoće li doći do širenja građevinskog područja?

- Građevinsko područje neznatno se povećava. Nemamo mogućnosti za to: stvar diktira broj stanovnika. Fokusirani smo na uvjete gradnje: želimo smanjiti postotak izgrađenosti, izbjegnuti zgusnute zgrade na malom prostoru. Investitori, prirodno, žele iskoristiti prostor maksimalno, pa smo to pokušali što više ograničiti, ali da, opet, ne napravimo preveliku razliku u odnosu na ranije. Ravni krovovi na stambenim objektima više neće biti dozvoljeni.

Uskoro će izbori. Idete li po četvrti mandat?

- Kandidirat ću se, jer želim završiti započete projekte, prije svega rekonstrukciju trga u Vižinadi. I poslovnu zonu htio bih postaviti na noge, a tu je i niz drugih poslova, primjerice dovršetak općinske zgrade.

Tweet

Posljednje novosti