SASVIM IZUZETNO SLAVLJE

Foto Povijesni dan za Sv. Lovreč: otvoreni vrtić i jaslice. Vrpcu prerezala „vječna teta Štefanija"

Piše: Igor Radić

01.10.2024 - 17:30
Štefanija Radanović sa svojim mališanima
Štefanija Radanović sa svojim mališanima

'Datum 30. rujna 2024. zlatnim će se slovima i brojkama upisati u povijest „našeg malog mista', poručuju iz Općine Sv. Lovreč nakon što je u općinskom središtu otvorena nova zgrada dječjeg vrtića i jaslica. Iznimno važan projekt za lokalnu zajednicu započeo je prije više od pet godina. U tri navrata bio je kandidiran na natječaje za bespovratna sredstva, završivši dva puta ispod crte, najviše zbog razvijenosti lovrečkog područja.

 

„Kada se odlučilo vrtić graditi vlastitim sredstvima, pojavio se treći natječaj, onaj NPOO-a, na kojem smo dobili sufinanciranje od 15-ak posto ukupne vrijednosti, odnosno oko 180 tisuća eura koji su svakako bili hvalevrijedna pomoć, jer se time zaokružila financijska konstrukcija gradnje i opremanja u iznosu od 1,3 milijuna eura“, istaknuo je na prigodnoj svečanost općinski načelnik Marko Ljubešić.

Načelnik Sv. Lovreča Marko Ljubešić

Mnogi su zahvalni pojedinci za ovaj vitalni projekt, istaknuo je Ljubešić.

„To su ravnatelj OŠ Joakima Rakovca Mladen Majušević, koji je dodijelio dio školskog okoliša gdje se izgradila zgrada, a i usko je surađivao s izvođačima radova. Zatim projektantica zgrade, arhitektica Martina Vivoda  iz poduzeća Vladimir Gortan, na čelu s direktorom Darvinom Žufićem, te voditeljima gradilišta Draganom i Sarom. Iskrene zahvale idu i glavnoj nadzornoj inženjerki Ivani Mališa, kao i konzultantu Stevu Žufiću i tvrtki Adria bonus. Ništa manje zaslužni nisu ni djelatnici općinske uprave koji su, ne gledajući radno vrijeme i opis posla, dali veliki doprinos, posebno proteklih nekoliko tjedana u finaliziranju projekta“, dodao je Ljubešić.  

Mališani su razveselili prigodnim programom

Mještani su, kazao je, imali strpljenja sve ove godine, "pogotovo jer je vrtić zapravo izgrađen većim dijelom njihovim sredstvima".

„To će svjedočiti desetljećima, da jedna mala općina, ukoliko je ustrajna, može bez eura kredita izgraditi jedno ovakvo moderno zadnje i osigurati mjesto za boravak svojim najmlađim žiteljima“, bio je pod dojmom  Ljubešić.

Tereza Banić, ravnateljica Dječjeg vrtića „Radost“ Poreč - pod čijim okriljem djeluje i područni vrtić u Svetom Lovreču -  rekla je: „Ovo je za mene, ne samo u ulozi kao ravnateljice, već i zbog toga što sam obiteljski vezana za Sv. Lovreč, izuzetno važan i dirljiv trenutak. Znam koliko je ovaj vrtić važan za sve. Kao Općina, zaokružili ste priču: imate jaslice, vrtić, školu; sve predispozicije za stvaranje bujnog života, za dolazak novih i ostanak sadašnjih obitelji“, prisnažila je.

Mjesni župnik Branimir Šapina, prije blagoslova, znakovito je ustvrdio da je „otvaranje vrtića najvažnije otvaranje, najvažniji projekt". „Imati vrtić, znači imati i budućnost", dodao je župnik.

Čast rezanja vrpce pripala je Štefaniji Radanović, dugogodišnjoj odgajateljici u sutlovrečkom vrtiću, koja je odgojila i mnogočemu naučila generacije i generacije mališana. Ti „mališani“ danas su odrasli ljudi, roditelji djece kojima je – opet (!) - „teta Štefanija“ odgajateljica.

Polaznici vrtića stavili su točku na „i“ svečanosti, razveselivši plesovima i recitacijom „Velik kao dijete“.

 

Tweet

Posljednje novosti