predstava za publiku 7 do 107 godina izmamila ovacije

Foto Održana premijera Baske, prvog projekta tog tipa za Festival Opatija

Piše: Istarski.hr

30.09.2024 - 14:40

Ove nedjelje u opatijskom centru Gervais održana je premijera kazališne predstave za djecu "Baska – poema s puno problema", u čijoj je produkciji sudjelovala i ustanova Festival Opatija, a njen ravnatelj, Ernie Gigante Dešković, jedan je od idejnih začetnika projekta u kojem je sudjelovao i prvak HNK Zagreb, glumac Goran Grgić.

Produkcijske snage udružio je Festival Opatija s kazališnom trupom OvoOno iz Zagreba i zagrebačkim Kazalištem KNAP. Tekst predstave napisao je Mario Mihaljević, poznati hrvatski skladatelj (pored ostalog autor stihova za pjesmu ''Džuli''), njegov sin, također skladatelj, Branimir je autor glazbe, režiju potpisuje Dražen Krešić, dramaturgiju Katarina Krešić, a u komadu igraju Jakov Zovko i Nika Ivančić.

 

"Baska" je zapravo basna i bajka u jednom koja prati čovjeka koji je dobio moć razgovora s biljkama i životinjama. U kombinaciji komedije karaktera, slapsticka i komedije situacije, predstava je namijenjena publici od 7 do 107 godina, jednako pristupačna i zanimljiva djeci i odraslima.

Osim Jakova i Nike koji su fantastično uigrani i zabavni u svojim interpretacijama, veliku ulogu u predstavi svakako igra scenografija sačinjena od jednostavnih, bijelih, modularnih komada (scenograf je Luka Matić), kao i minimalistička rasvjeta koju je osmislio Martin Šatović. Svi elementi u cjelini savršeno funkcioniraju u prenošenju važne ekološke i duhovne poruke koju naš glavni heroj spoznaje u doticaju sa stanovnicima šume i pritom spoznaje da pripada prirodi, a ne da priroda pripada njemu.

Prekrasna predstava koja na suvremen i inovativan način prenosi ovu svevremensku i izrazito važnu poruku, pogotovo u današnje vrijeme otuđenosti pojedinca i okoline, dirnula je publiku na premijeri koja je autore i suradnike predstave nagradila višeminutnim pljeskom i ovacijama. Festivalu Opatija to je potvrda uspješnosti ovog projekta – prvom takvog tipa ove ustanove – i dodatni poticaj da i dalje nastavi sudjelovati u kvalitetnim kulturnim projektima od iznimne važnosti za lokalnu i širu zajednicu.

Tweet

Posljednje novosti