okrugla obljetnica

Foto Ekomuzej Kuća o batani proslavio 20. rođendan. Pogledajte kako je bilo

Piše: Aldo Pokrajac

27.09.2024 - 12:37

Rovinjski Ekomuzej Kuća o batani proslavio je  20. rođendan: jubilarno slavlje priređeno je na Trgu Riviera, prostoru između muzeja i Velikog mola. Za tu prigodu na suho su postavljene tri batane uređene ili izgrađene u Malom škveru muzeja. Počasno mjesto uz muzej zauzela je stogodišnja batana Risorta. Na Regini je bila izložena cjelokupna oprema batane i mreže kojim se odlazilo u ribolov. Na iznenađenje brojnih posjetitelja, među kojima je bilo puno turista, predsjednik udruge Kuća o batani Ennio Cherin i barkarijol Alvise Benussi su usprkos jakom jugu uspjeli podignuti latinsko jedro. Uz treću batanu pokazivala su se umijeća izrade i krpanja mreža te izrada vrša.

Najzanimljivija dio bila je izložba nazvana Ekomuzej kao referentna točka rovinjskog identiteta. Naime, dvadeset fotografija koje su prikazale otvaranje muzeja 9. rujna 2004., etape njegova razvoja i sastavnice koje daju čar i prepoznatljivost Rovinja kao ribarskog i pomorskog centra, isprintane u obliku latinskog jedra izložene na stalcima koji su zamijenili jarbole. Autori fotografija su Gordan Ukić, Silvija Jacić, Nataša Grubišić, Dalibor Talajić, Damir Fabijanić, Tanja Mišeta i Giorgio Affani.

 

Podsjetivši na otvaranje muzeja, ravnateljica Nives Giuricin je naglasila da je Kuća o batani posvećene drevnoj brodici koja je othranila generacije ovdašnjeg življa postala obavezni itinerer za posjetitelje grada ali i referentna točka svih Rovinjaca koji žele naučiti, doprinijeti i promicati mariti ne tradicije Rovinja. Zahvalivši svima koji sudjeluju u aktivnostima muzeja i istoimena udruge, Giuricin je podsjetila na etape njegova razvoja.

Već 2005. muzej je po uzoru na venecijansku organizirao Regatu tradicijskih barki s latinskim jedrom u kojoj sudjeluju brodice s hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela sjevernog Jadrana. Slijedeće godine izdana je knjiga „Recepti Kuće o batani“ Marise i Sergija Ferrare, koja je doživjela i reizdanje. Potom je 2007. osnovana udruga Kuća o batani koja skrbi o radu muzeja i programima koje vodi. Otvoren je Spacio Matika te su se počele održavati večeri ribarske tradicije na Velikom molu. Izdano je prvo izdanje „Rovinjska batana i njezino jedro“ Libera Benussija, koja je uz 20.obljetnicu muzeja doživjela reprint, poklon za učesnike proslave. U 2008. umijeće gradnje rovinjska batana upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Godine 2015. održana je multimedijalna izložba „Cuntrada mjesto sjećanja na djetinjstvo“ i izdana istoimena knjiga Tamare Nikolić Đerić. Iduće godine Ekomuzej je upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine. U 2021. muzej je prerastao u gradsku ustanovu te je otvorena suvenirnica i promotivni centar Sotolatina.

Nova etapa u razvoju muzeja zbila se 2022. kada je uz renoviranje otvoren novi stalni postav s brojnim multimedijskim sadržajima. Umijeće plovidbe latinskim jedrima duž jadranske obale upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Održana je prva regata batana na vesla i organizirane tradicionalne igre za sve uzraste. U gradskom Adventu batana je bila glavni simbol.

Lani je, u suradnji sa ITER reserch ensemble, održana prva koncertna šetnja Uz mjesečevo svjetlo, uz sudjelovanje KUD-a 'Marco Garbin', kvarteta Le nuove qutro collone i trija Viecia Rovigno s umjetničkim direktorima Alessijom Giuricinom i Giovanijem Cestinom. Uz tradicionalnu regatu ove godine je održano prvo izdanje „Virade in pignata“ koja je pokazala kulinarske vještine regatijera. Uz to održano je pet izdanja nove manifestacije Tunafest u suradnji s lokalnim ribarima tvrtke Abass tuna fish.

Prigodnim obraćenjem čestitku i potporu muzeju dali su Rut Carek, glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, zamjenica istarskog župana Jessica Acquavitta, rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga te Robert Mohović, predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje pomorske, ribarske i brodograđevne tradicije Istre i Kvarnera.

Projekt očuvanja rovinjske batane pokrenut je na inicijativu povjesničara, istraživača, dugogodišnjeg rovinjskoga dogradonačelnika i trenutnog dopredsjednika udruge Kuća o batani Marina Budicina. Kroz dva desetljeća postojanja pretvorio se u primjer inovativnog upravljanja baštinom utemeljenog na sinergiji lokalne kulture, zajednice i turizma. Kontinuiranim razvojem Ekomuzej djeluje kroz sve veći broj sastavnica te ostvaruje mnoštvo suradnji i projekata na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini na kojima se pozicionira kao inspiriran primjer baštinske prakse.

Ishodište batanine priče, interpretacijski i dokumentacijski centar Kuća o batani s novim, nagrađivanim multimedijalnim postavom obavezan je dio šetnje poluotokom. I dok hodajući rovinjskom rivom prate batanine putove kopna, vožnja batanama na vesla pruža im jedinstven i nezaboravan doživljaj Rovinja s mora. Ovo čarobno iskustvo obično započinje u zalazu sunca, a kako pada mrak, pale se sviće kojima se batana opremala za noćni ribolov i započinje vožnja od Malog mola oko poluotočne stare gradske jezgre, sve do tradicionalne konobe Spacio Matika gdje ih čeka gastronomsko -glazbeni nastavak programa i raspjevani bitinaduri.

Već tradicionalno veliku pažnju privlači Rovinjska regata tradicionalnih barki i večeri ribarske kulture. Nezaobilazan je i Mali škver, mjesto slavljenja nematerijalne baštine gradnje i obnove batane. U ovom škveru, smještenom na Trgu Riviera izgrađeno je ili obnovljeno dvadesetak batana. Poseban događaj je njihovo porinuće na Malom molu koje okuplja velik broj posjetitelja.

Brojni i raznovrsni edukativni programi Ekomuzeja održavaju se tijekom cijele godine, bilo da se radi o radionicama jedrenja oglavnim jedrom potom veslanja, pecanja i maketarstva. Tu su i radionice upoznavanja batana, njezine restauracije i održavanja, povijesti oglavnog jedra, bojenja jedara i stare rovinjske toponomastike te mnoge druge. Priča o batani ispričana je i kroz aplikaciju Batanina šetnja koja upotpunjuje doživljaj razgleda besplatnim virtualnim vodičem kroz rovinjsku maritimnu baštinu, a dostupna je za IOS i Android platforme. Suvenirnica Sotolatina uz postojeću Ekomuzeja mjesto je inspiracije i kreativnosti koje se ogledaju u brojnim ručno izrađenim umjetničkim predmetima, te je jedinstvena i korisna info točka za posjetitelje.

Novo poglavlje u djelovanju Ekomuzeja započelo je partnerstvom s Gradom Rovinjom osnivanjem ustanove Kuća o batani koja ima cilj osnaživanje lokalne ekonomije kroz očuvanje kulturne i prirodne baštine. Zajedničko upravljanje udruge i ustanove Kuća o batani uz potporu Grada Rovinja i brojnih drugih partnera utrlo je veliki zamah u razvoju kojim se započinje treće desetljeće postojanja. Na vidiku su brojni novi projekti poput novog muzeološkog postava i uređenja škvera u suradnji s Gradom i Lučkom upravom kojim će se ostvariti bolji uvjeti za obnovu i prezentaciju rovinjskih drvenih tradicijskih plovila te edukaciju mladih. Također, radi se i na novim sastavnicama Ekomuzeja, uređenju tipične rovinjske kuće zemljoradnika i ribara, Kuća poljoprivrednika i Kuće ribara.

Tweet

Posljednje novosti