Posljednja regata Eurocupa za klasu 'Flaying dutchman'

Ovo je Formula 1 u jedrenju, čisti hedonizam na najjače

Piše: Siniša Žulić

02.10.2024 - 10:02
Ilustracija (FOTO: JK Vega)
Ilustracija (FOTO: JK Vega)

Jedriličarski klub Vega iz Pule tradicionalno početkom listopada organizira na pulskim Valsalinama regatu koja se boduje za Europa kup u klasi Leteći Holandez (Flying Dutchman), sad već drugi put za dvadesetak posada iz šest europskih zemalja. Uz domaćine, na prvom Europa Cupu za ovu klasu u Hrvatskoj, nastupit će i jedriličari iz Njemačke, Švicarske, Slovenije, Švicarske, Austrije i Češke.

Natjecanja će se održati u pulskom akvatoriju od 4. do 6. listopada, ispred šetališta Lungomare i Zlatnih stijena. Start prvog jedrenja je u petak, 4. listopada u 12 sati, a u planu je održati devet jedrenja, nakon kojih će se proglasiti najbolji na ovoj etapi Europa Cupa. Rezultati svih jedrenja se zbrajaju, a najlošiji plov se odbacuje.

 

- Ovo je Formula 1 u jedrenju, što se tiče inovacija i tehnologija koje se primjenjuju u ovoj disciplini i mogu reći kako zahtjeva mnogo koncentracije i pažnje, gdje vas i najmanje kašnjenje ili krivo ‘trimanje’ značajno usporava. Puno je parametara ‘u igri’ i mnogo toga ovisi o članovima posade. No, s druge strane za mene je to hedonizam na najjače, kaže jedan od organizatora regate i bivši hrvatski prvak Nadan Kosanović. 

Nadan Kosanović (foto: privatna arhiva)

Leteći Holandez je veoma brza laka jedrilica s tri jedra (glavno jedro, đenova i spinaker) za dvije osobe. Od 1960. do 1992. takmičenje u ovoj klasi je bilo na programu Olimpijskih igara. Bile su to prve Olimpijske igre na kojim je Hrvatska nastupila samostalno, a Bojan Grego i Sebastijan Miknić iz Kostrenskog Galeba predstavljali su Hrvatsku. Oni su se prošle godine na ovoj istoj regati okitili naslovom prvaka Hrvatske.
Razlika ove klase u odnosu na današnje olimpijske klase je puno više tehničkih mogućnosti i mogućnost da u njoj zajedre viši i jači sportaši. U današnjem olimpijskom dvosjedu klasa 470, idealna težina dvočlane posade je 130 kilograma, dok je u Letećem Holandezu oko 170 kilograma. 

- Veći dio zaljubljenika u jedrenje, pogotovo nešto stariji znaju koliko je ova klasa zahtjevna i atraktivna stoga preporučujemo šetnju Lungomareom i promatranje regate s obale, dodaje Kosanović, koji će s Boškom Čelićem i aktivno sudjelovati u ovom spektakularnom natjecanju.

Ovakav poziv nikako ne možemo odbiti.

- I nemoj nikako zakasniti na kraj regate, trebati će mi pomoći izvlačiti čamac na obalu, ha ha,  'pojačao' je svoj poziv bivši državni prvak. 

Tweet

Posljednje novosti