Peticija za ukidanje tunelarine kroz Učku

Jeste li pokušali potpisati IDS-ovu peticiju? Tražit će vas donaciju u eurima!

Piše: Nenad Čakić

17.09.2024 - 16:05
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

„Dank ihrer Spende kann open Petition noch mehr fur die Petition 'Tunel Učka treba biti besplatan' tun“. Ova me poruka dočekala na ekranu nakon što sam napravio i treći, posljednji korak pri potpisivanju online peticije za ukidanje tunelarine kroz Učku, koju je danas pokrenuo IDS.

Nakon toga slijedi tekst na lošem hrvatskom jeziku: „U kontaktu smo s inicijatorima, razjašnjavamo pitanja, podržavamo tekstovima i pomažemo u širenju peticije. Prenosimo svoje iskustvo u radu s novinarima i osiguravamo da peticija dođe do pravih ljudi“.

 

I onda slijedi najbolji dio: „Vaša donacija ide za rad na ovoj peticiji i osigurava rad naše neprofitne platforme“, nakon čega potpisnik peticije može kliknuti na iznos eura koji želi donirati. Preporučena donacija je 25 eura, a ja sam iz znatiželje kliknuo na 5 eura i usmjeren sam na neki broj računa u Njemačkoj na koji bi trebalo uplatiti donaciju.

Naravno, IDS ne skuplja donacije za ovu peticiju (na takvim besplatnim platformama uobičajene se molbe za donacije), nego su, očito iz lijenosti i komocije, umjesto da po ulicama i trgovima fizički skupljaju potpise, izabrali lakši put i na svoju stranicu instalirali neku besplatnu aplikaciju za online peticije, napravljenu u Njemačkoj i putem Google Translatea je loše preveli na hrvatski jezik.    

Nakon što na početku peticije upišete svoje ime i e-mail adresu (koji mogu biti lažni) aplikacija vas 'pita' zbog čega potpisujete peticiju i onda vam nudi dvije vrste odgovora. Pod rubrikom 'Užas' (da, dobro ste pročitali: užas) nude se loše prevedeni generički odgovori poput „To bi moglo uticati na mene u budućnosti“ ili „Zanima me ova tema“, a pod rubrikom 'Moje učešće' nude se odgovori poput „Učestvovao bih u organizaciji zajedničkih akcija“ ili „Pokušajte uvjeriti druge u pokret“.

         

Tweet

Posljednje novosti