PREDAJTE STARE UREĐAJE ZA GRIJANJE DUHANA, ISKORIŠTENE UMETKE I JEDNOKRATNE E-CIGARETE!

Jednostavan program reciklaže Philip Morris Zagreb pokrenuo i u Poreču i Puli

Piše: Milan Pavlović

17.09.2024 - 13:00

U sklopu nastojanja da smanji utjecaj bezdimnih proizvoda na okoliš te osigura odgovorno postupanje s otpadom koji nastaje njihovim korištenjem, Philip Morris Zagreb pokrenuo je jednostavan program prikupljanja i recikliranja starih uređaja za grijanje duhana te iskorištenih duhanskih umetaka i jednokratnih e-cigareta svojih brendova.

Kružni program upravljanja otpadom od bezdimnih proizvoda odnedavno se provodi se u Puli, Poreču i jedanaest drugih gradova diljem Hrvatske.

Posjetom najbližem odabranom prodajno-servisnom mjestu u Poreču i Puli moguće je predati stari uređaj za grijanje duhana kao i iskorištene duhanske umetke i jednokratne e-cigarete Philip Morris brendova te preuzeti besplatnu vrećicu za povrat duhanskih umetaka i vrećicu za povrat jednokratnih e-cigareta.

Prikupljene uređaje za grijanje duhana Philip Morris Zagreb poslat će u centar za recikliranje, gdje se dijelovi koji se mogu reciklirati odvajaju i podvrgavaju procesu recikliranja, dok se ostali dijelovi energetski oporabljaju. U odnosu na duhanske umetke, duhan i metalni dio vraćenih umetaka će se reciklirati, a ostatak će se energetski oporabiti. Cilj je maksimalno iskoristiti resurse pri čemu se, primjerice, čak 93 posto udjela materijala u jednokratnim vape uređajima može reciklirati i ulazi u postupak recikliranja nakon povrata.

“Dio naše globalne vizije budućnosti bez duhanskog dima uključuje odgovorno upravljanje utjecajem bezdimnih proizvoda na okoliš. U okviru tog nastojanja, uveli smo Kružni program upravljanja otpadom od bezdimnih proizvoda i u Hrvatskoj, a koji omogućuje odgovorno postupanje sa starim uređajima i umetcima”, govoreći o tom programu kazala je Ivana Staneković Šavor, rukovoditeljica razvoja strategije i voditeljica projekta Kružnog programa u Hrvatskoj tvrtke Philip Morris Zagreb.

Već dulje vrijeme Philip Morris International poslovanje je usmjerio na bezdimne proizvode, a upravljanje otpadom od bezdimnih proizvoda jedan je od segmenata šire strategije održivosti kompanije. Tako je cilj PMI-ja da svi novi bezdimni elektronički uređaji koji će biti predstavljeni na tržištu od kraja 2025. imaju certifikat eko dizajna. Eko dizajn obuhvaća svaki aspekt životnog ciklusa proizvoda, od odabira materijala i nabave do proizvodnje, distribucije, upotrebe i upravljanja na kraju životnog vijeka. Također, vodi se računa o uštedi energije, smanjenju potrošnje prirodnih resursa i produljenju životnog vijeka proizvoda obzirom na dostupne materijale, elektroniku i mehaničke komponente. 

(Native sadržaj nastao u suradnji s partnerom Philip Morris Zagreb)

Tweet

Posljednje novosti