natalitet nije zavidan

Broj prvašića u Puli nije u opadanju. Ipak, u nekim školama ih ima sve manje

Piše: Marcello Rosanda

17.09.2024 - 10:14
Djeca na pulskom Forumu (Snimio Milivoj Mijošek)
Djeca na pulskom Forumu (Snimio Milivoj Mijošek)

Ako izostavimo Školu za odgoj i obrazovanje gdje se školuju djeca s poteškoćama u razvoju, pa je samim time broj učenika uobičajeno manji nego u ostalim školama, ove je godine, ali i prošle, znantno manje prvašića upisano u školama gdje bi ih po nekoj logici trebalo biti više. Radi se o osnovnim školama Centar i Monte Zaro, gdje je ove školske godine upisano tek 28 i 16 učenika. Prošle školske godine u tim je školama bilo nešto malo više upisanih prvašića - 29 i 24. Može se stoga zaključiti da se i populacija u tim gradskim kvartovima znatno smanjila, pogotovo kada je riječ o mladim parovima koji uobičajeno imaju školsku djecu.

Za usporedbu, na Stoji ih je ove godine upisano 41, na Kaštanjeru rekordnih 68, talijanska Giuseppina Martinuzzi ih ima 43, Tone Peruško 40, Veli Vrh 50, Vidikovac 65, Šijana 60 isto kao i Veruda, te već spomenuta Škola za odgoj i obrazovanje 15 prvašića. Dolazimo do brojke od ukupno 486 učenika.

 

U 2022. godini u 11 pulskih osnovnih škola bilo je upisano 488 prvašića, 2023. godine 481 prvašić, dok je ove godine upisano 486 prvašića. Dakle, vidimo da brojka iz godine u godinu varira između 480 i 490 učenika, kažu iz Grada Pule.

"Nema nekih specifičnosti koje bi bilo potrebno istaknuti, no svakako valja naglasiti da Grad Pula ulaže dodatna sredstva svake godine u infrastrukturu te na taj način omogućuje našim mališanima što bolje uvjete boravka u školama kojima je osnivač", zaključuju na naš upit koliko je prvašića upisano po pojedinim OŠ u Puli, je li primijećeno nešto neuobičajeno i koji su trendovi po pitanju upisa prvašića.

Tweet

Posljednje novosti