650 metara dugih pet mjeseci

Subotina prošla, a centar Buzeta i dalje zatvoren. Kajin: 'Rok je 23. rujna, to se mora ispoštovati!'  

Piše: Igor Radić

16.09.2024 - 10:28
Proteklog vikenda, za "Buzetske dane", nije se moglo Riječkom ulicom (Snimio: Milivoj Mijošek)
Proteklog vikenda, za "Buzetske dane", nije se moglo Riječkom ulicom (Snimio: Milivoj Mijošek)

Iako je najavljivano da će radovi na državnoj prometnici u središtu Buzeta biti gotovi do pučke fešte Subotina, odnosno 7. rujna, to se nije dogodilo. Doduše, u vikendu održavanja dana Grada moglo se proći tom Riječkom ulicom, vozeći slalom između strojeva koji su radili, no proteklog vikenda, tijekom održavanja automobilske utrke „Buzetski dani“, cesta je bila zatvorena.

Tamošnji ugostitelji i trgovci ionako su javno negodovali zbog toga jer se središtem Buzeta ne može prometovati od druge polovice travnja, što je kumovalo njihovom znatno slabijem poslovanju, pa ovi „produžeci“ dodatno troše živce. Ukazivali su oni, usto, i na komotno ugovoreni rok izvođenja radova od pet mjeseci za rekonstrukciju dionice duge 650 metara.

 

Gradonačelnik Damir Kajin naglašavao je, pak, da u Buzetu prava sezona ionako počinje u rujnu, kada kreće niz manifestacija koji traje sve do nove godine. Pitali smo ga hoće li biti probijanja ugovorenih rokova, odnosno kada će se Riječka ulica konačno pustiti u promet?

„Malo nas ometaju kiša i praznici, tj. gradske manifestacije. Rok je 23. rujna. To se mora ispoštovati!“, kategoričan je Kajin. Postavljen je nosivi sloj asfalta, uskoro, kaže, kreće asfaltiranje nogostupa, a dan nakon auto-utrka i postavljanje javne rasvjete. Kružni tok kod Spomen parka je gotov, oborinska odvodnja realizirana.

„Trenutno se radi se na tzv. sortirnici da bi se lateralnim kanalima usmjerila voda s Goričice i Fontane“, objašnjava gradonačelnik.

Za Subotinu se vozio slalom među strojevima (Snimio: M. Mijošek)

Rekonstrukcija prometnice investicija je Hrvatskih cesta, vrijedna je 1,2 milijuna eura, od čega će nešto manje od 200 tisuća pokriti Grad. Centar Buzeta imat će obnovljenu cestu, nogostupe, javnu rasvjetu, odvodnju i kompletne instalacije, uz izgrađen kružni tok, za bolju protočnost prometa.

Grad je za pogođene male gospodarstvenike, zbog „zadržavanja poslovanja i opstojnosti na tržištu“, osigurao 30 tisuća eura bespovratnih potpora, koje se dodjeljuju putem javnog poziva. Prijave se primaju do iskorištenja sredstava, a najduže do 31. listopada. Najviša pojedinačna potpora za trgovačku i ugostiteljsku djelatnost iznosi 2.500, a za ostale branše 1.000 eura.

„Zasad su pristigla tri zahtjeva, a znam da će ih biti još. Sredstva ima, dapače isplata bi tek trebala uslijediti“, tvrdi gradonačelnik Kajin.

Tweet

Posljednje novosti