Predstavljen inovativni proizvod pivovare San Servolo i Vinarije Franković

Foto Istrian Grape Ale je pivski pjenušac, jedinstven spoj piva i mošta od malvazije

Piše: Nenad Čakić

13.09.2024 - 17:02
Mario Franković, Marko Brajković i Simon Grbac
Mario Franković, Marko Brajković i Simon Grbac

Bujska pivovara San Servolo u suradnji s vinarijom Franković iz Buja u petak je u svojoj novoizgrađenoj proizvodnoj hali predstavila zajednički novi proizvod, Istrian Grape Ale, jedinstveni spoj pive i malvazije, pa slobodno možemo govoriti o pivskom pjenušcu.

Posebnost ovog piva leži u jedinstvenom spoju pivske sladovine i mošta od malvazije, sorte koja dolazi s pozicije Santa Lucia, jedne od najcjenjenijih vinogradarskih pozicija u Istri. Vinarija Franković, poznata po svojim vrhunskim vinima, ustupila je mošt koji dodaje jedinstvenu aromu i kompleksnost ovome pivu, stvarajući nevjerojatan balans između svježine vina i bogatstva ale piva.

 

„To je jedan vrlo specifičan i potpuno drugačiji proizvod koji u sebi ima dva elementa – tradiciju i inovaciju. Za tradiciju je zaslužna Vinarija Franković koji su za ovaj proizvod dali bazu i tijelo, jer ovo pivo je rađeno s moštom od malvazije. Kada je pak riječ o inovaciji, za nju smo zaslužni mi, naš novi pogon i novi tehnološki procesi. Uspjeli smo sve to spojiti u završni proizvod. Dakle, spojili smo klasične elemente piva, hmelj i pivski kvasac s moštom od malvazije, pa je to jedan inovativni i drugačiji proizvod“, rekao je suvlasnik Bujske pivovare Simon Grbac, dodavši da su čitavu priču potom zaokružili i umjetnošću, angažiravši likovnog umjetnika Marka Brajkovića da etiketu za bocu dizajnira u svom prepoznatljivom stilu.

„On je spojio sve ključne elemente ovog proizvoda u jedno umjetničko djelo – Santa Luciu kao geografsko podrijetlo bujske malvazije i San Servolo kao zaštitnika Grada Buja“, pojasnio je Grbac.

Inspiriran simbolima San Servola, zaštitnika grada Buja, Santa Lucije, hmelja, ječma, grozdova malvazije i samog grada Buja, Brajković je stvorio vizualni identitet koji odražava suštinu ovog piva – spoj tradicije, zajedništva i inovacije.

Na svečanosti predstavljanja novog proizvoda bio je i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, koji je naglasio da će novi proizvod biti još jedna promocija za grad Buje. „Siguran sam da ćemo takvim projektima postići ono najvažnije, a to je povećanje i stvaranje novih radnih mjesta, što će indirektno doprinijeti da javna uprava može ponuditi još bolji životni standard svim svojim građanima“, rekao je Vižintin.

Simon Grbac i Fabrizio Vižintin

Nakon predstavljanja Istrian Grape Alea, prisutni su razgledali novo postrojenje Bujske pivovare koje je ovom prilikom biti ukrašeno izložbom slika Marka Brajkovića. Novo postrojenje predstavlja važan korak u daljnjem razvoju pivovare, omogućavajući veći kapacitet proizvodnje i još veću kontrolu nad procesima koji osiguravaju vrhunsku kvalitetu svakog piva.

Tijekom obilaska imali smo priliku zaviriti iza kulisa proizvoda San Servolo i vidjeti kako nastaju njihovi proizvodi.

„Ovo je prilika da pokažemo našu posvećenost kvaliteti i kontinuiranom unapređenju“, rekao je Simon Grbac, kojem su se u obilasku pridružili i preostali suvlasnici Bujske pivovare, brat Goran Grbac i Željka Fišer, supruga pok. Marka Biondića, koji je s braćom Grbac prije 12 godina krenuo u projekt proizvodnje piva San Servolo.

Iz vinarije Franković prisutni su bili Josip Franković, njegov sin Mario s djevojkom Lucijom te kćerka Laura Franković Karlić.

O samoj tehnologiji izrade Istrian Grape Alea govorili su Mario Franković iz vinarije Franković i Ivan Vidmar, glavni tehnolog San Servola.

„Jednostavnim riječima, Istrian Grape Ale je pivo koje predstavlja strast prema inovaciji te veliko poštovanje prema tradiciji. Ovaj proizvod je rezultat suradnje između lokalnih snaga te kao takav predstavlja duh Istre u svakom gutljaju“, poručili njegovi autori.

Tweet

Posljednje novosti