EUROPSKO AUTOMOBILISTIČKO PRVENSTVO NA SJEVERU ISTRE

Foto Buzet već odiše po mirisu oktana. Velikoj priredbi prijeti samo jedna stvar

Piše: Siniša Žulić

13.09.2024 - 17:32
Viliam Prodan pored svog Porschea (foto: S. Žulić)
Viliam Prodan pored svog Porschea (foto: S. Žulić)

Dan uoči posljednje utrke ovogodišnjeg Europskog prvenstva na brdskim auto utrkama u Buzetu se osjeća ‘miris’ automobilističkog spektakla , iako su vremenske prilike na sjeveru Istre značajno otežale organizaciju samog događaja. Vrijedni organizatori iz Auto kluba ‘Buzet’ potpomognuti kolegama iz ‘Buzet Autosporta’  od ranoga jutra završavaju sve što je potrebno da sutrašnji treninzi i nedjeljne službene utrke proteknu u najboljem redu. Dužnosnici FIA-e i nacionalnog auto i karting saveza tijekom cijelog dana provode tehničke preglede automobila i verifikaciju vozača, te provjeravaju jesu li ispunjeni svi uvjeti za početak natjecanja.

 

- Vremenske prilike proteklih dana značajno su nam poremetile pripreme za samu utrku, s obzirom da se moramo baviti stvarima koje nismo planirali poput čišćenja staze, odvodnih kanala i stvaranja uvjeta da parkovi vozača budu u zadovoljavajućem stanju. Dva dana nam je posao značajno otežala kiša, a tijekom današnjeg dana neke stvari ne možemo odraditi zbog jakog vjetra. No, važno je da smo uspjeli završiti radove na infrastrukturi potrebnoj za samu sigurnost utrke i vjerujem da ćemo do početka natjecanja uspjeti završiti i ove ostale poslove, informirao nas je zamjenik direktora Sanjin Paro.

Sanjin Paro

Parkovi vozača tijekom prijepodneva značajno su ispunjeni natjecateljima i njihovim automobilima koji će od sutra jurnuti duž pet kilometara dugačke legendarne staze od Mosta do Peničići. Među njima je i buzetski automobilist Viliam Prodan, koji se posljednjih sezona više posvetio rally utrkama, no buzetsko brdo nikako se ne propušta. U svom 17. nastupu na ovoj legendarnoj utrci Prodan će po prvi puta nastupiti s Porscheom 911 GT3.

- Ovo je tvornički automobil iz Porsche Motorsporta GT3 kup verzija. Nabavili smo ga pred desetak dana sa ciljem da odvozim buzetsku utrku i da vidim kako se ponaša na ovakvim stazama. U budućnosti namjeravam odvoziti i još nekoliko utrka Europskog prvenstva na brdskim stazama, a možda i koju utrku na kružnim pistama. Automobil je u potpunosti spreman s tvorničke strane i preostaje mi samo da se još ‘ušaltam’. Uvijek volim pobijediti u Buzetu, no konkurencija je strašna s obzirom da ima još nekoliko sličnih automobila na startu.Tako da je ovo prvi puta u karijeri da utrku uzimam kao test, a ne isključivo pokušati ići na prvo mjesto, no tko zna. Što će biti s rezultatom vidjeti ćemo s obzirom da će tu sigurno utjecati i uvjeti na samoj stazi, kaže Viliam Prodan.

Šetnjom kroz park vozača susreli smo i višestrukog europskog prvaka na ‘brdu’ Igora Stefanovskog, koji je nakon osiguranog prvog mjesta u grupi 1 Europskog prvenstva u ovoj sezoni u Buzet odlučio doći s Ferrarijem 488 Challenge Evo. Makedonac svakom mogućom prilikom ističe kako je ovo upravo njegova utrka s obzirom da uz dobre rezultate ima i velike simpatije publike.

Svoj bolid za sutrašnji nastup pripremao je i talijanski formulaš Christian Merli, kao i legendarni hrvatski automobilist Niko Pulić, koji u Buzetu nastupa sa Smartom. Dio jutrošnje atmosfere u parku vozača kod tvornice Cimos možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

Automobilistička uzbuđenja u Buzetu započinju u subotu kada je od od 9.30 sati na rasporedu prvi službeni trening, dok će se drugi voziti u 13.30 sati. U nedjelju s početkom u 9 sati slijedi prva službena utrka za bodove u sklopu Prvenstva Europe, Hrvatske i Slovenije te Centralno europske zone, dok će nakon svečanog otvaranja u 13.15 sati automobilisti krenuti u svoju posljednju službenu vožnju.

Tweet

Posljednje novosti