Dan grada i blagdan zaštitnice

Foto Paliaga: Po mnogim parametrima Rovinj je već među najboljima, ali ne namjeravamo na tome stati

Piše: Milan Pavlović

13.09.2024 - 16:02
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Rovinju je prigodno i svečano obilježen Dan grada i blagdan zaštitnice svete Eufemije. U osvrtu na učinjeno u proteklih godinu dana gradonačelnik Marko Paliaga kazao je da su, usprkos izazovima, realizirani ambiciozno postavljeni ciljevi, kao i da je uvjeren da će zahvaljujući zajedničkim naporima osigurati da Rovinj ostane grad s velikim potencijalom razvoja i mjesto u kojem se prošlost, sadašnjost i budućnost “skladno isprepliću na korist svih građana”. 

“Centralno mjesto u ovogodišnjem investicijskom ciklusu zauzima opločenje i uređenje infrastrukture glavnog gradskog trga, povijesni projekt kojim smo uljepšali vizuru našeg grada i njegovog dnevnog boravka.” kazao je Paliaga koji se, uz zahvalu svim sudionicima u realizaciji projekta, ovom prilikom zahvalio i sugrađanima i poslovnim subjektima na strpljenju tijekom njegove teške i zahtjevne realizacije. Zahvaljujući angažmanu gradskog poduzeća Rubini, kazao je, Rovinj sufinancira obnovu pročelja zgrada u starogradskoj jezgri kako bi se očuvao duh i identitet grada, a izdvojio je i dovršenje popločenja oko crkve svete Eufemije, te nastavak obnove Muzeja grada. 

 

“Svjesni kako održivi razvoj nije samo opcija, već i nužnost, poduzeli smo niz koraka koji nas svrstavaju među vodeće zajednice u očuvanju okoliša i održivosti. Prvi smo u Hrvatskoj izradili strategiju razvoja zelene infrastrukture što govori o našoj predanosti podizanju ekoloških standarda i naporima da stvorimo zeleniju budućnost.”, poručio je.
Među projektima realiziranim u proteklom razdoblju izdvojio je i obnovu šetnice na poluotoku Muccia u krugu Specijalne bolnice Martin Horvat, dogradnju područnog odjeljenja Mondelaco Dječjeg vrtića Neven, kao i rekonstrukciju matične zgrade vrtića u ulici Fontera, te niz drugih.

“Kvaliteta života naših građana je u fokusu našeg djelovanja i to samih početaka moga prvog mandata. Zato smo iz godine u godinu na samom vrhu ljestvice u Hrvatskoj po mnogim parametrima u područjima infrastrukture, ekologije, gospodarenja otpadom, komunalnog i prometnog reda, transparentnosti rada gradske administracije, socijalne osjetljivosti, ulaganja u obrazovanje i mlade, ali i ulaganja u zaštitu i sigurnost naše zajednice. Takav pristup namjeravamo zadržati i tijekom narednih godina.”, zaključio je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga. 

Predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević podsjetio je da je “Rovinj oduvijek je bio grad otvorenih vrata, gdje su različite kulture, jezici i običaji pronašli svoje mjesto i obogatili našu zajednicu”. “Povijest nas uči da je snaga našeg grada upravo u njegovoj raznolikosti i suživotu. Cilj nam je stvoriti grad u kojem se svi osjećaju dobrodošlo, poštovano i uključeno. Grad u kojem svatko ima priliku ostvariti svoje potencijale i dati svoj doprinos. Samo kroz zajedništvo, suradnju i otvorenost prema različitostima možemo osigurati da Rovinj ostane predivno mjesto za život i rad za sve nas i za buduće generacije.”, poručio je. 

 

Tradicionalno, na svečanoj sjednici uručene su i godišnje nagrade grada za postignute rezultate i uspjehe u radu. Medalje Grada dodijeljene su dr. Vladi Bjelajcu za rezultate u oblasti zdravstva i humanitarne pomoći; Ronaldu Brausu za kulturu; mons. Vilimu Grpcu za područje humanitarne pomoći i donatorstva; Gordanu Sinđiću za obast donatorstva, obrazovanja i tehničke kulture; Radovanu Svilaru za područje kulture; Petru Šuran za zasluge u području gospodarstva i zaštite okoliša te Mariji Velan za postignute rezultate i osobite uspjehe u radu iz oblasti obrazovanja i kulture.
Plaketa Grada Rovinja dodijeljena je i Udruzi za promicanje umjetnosti i kulture Europski centar za kulturu, a preuzeo ju je njezin predsjednik Domagoj Terzić.  

Tweet

Posljednje novosti