mnogima se cifra neće svidjeti

Zoričić otkrio koliki će biti porez na prazne nekretnine u Puli

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

13.09.2024 - 16:03
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, pulski gradonačelnik Filip Zoričić otkrio je koliki porez na prazne nekretnine namjerava uvesti Grad Pula. 

"Ići ćemo na porez od 10 eura po kvadratu. Ovaj porez na kuće za odmor je supstitucija za prazne stanove, a njih je od 700 do 800 u Puli. To je dobra mjera u smislu kakav turizam želimo i što s mladim ljudima koji ne mogi iznajmiti ili kupiti stan. Ovaj porez će Puli donijeti dodatnih 200.000 eura, rekao je Zoričić te nabrojao nedavno predstavljene mjere koje Grad provodi da bi mladi lakše došli do nekretnine. 

 

 

Gradonačelnik je za naš portal potvrdio da porez na prazne nekretnine, koji on izjednačava s porezom na kuće za odmor s obzirom da Pula, kako navodi, 'nema takvih kuća nego praznih stanova', trenutačno iznosi 5 eura po kvadratu, a njegovo podizanje očekuje se nakon odluke Vlade. 

Porez se podiže da bi što više stanova 'došlo' u dugoročni najam, da bi mladi studenti imali stanove za najam, ali i ostali koji su bez stana", izjavio je Zoričić za Istarski.hr.

U sklopu novih gradskih mjera, mladi će uz ostalo moći dobiti gradsko zemljište na 99 godina uz simboličnu cijenu, moći će imati u dugoročnom najmu po povoljnoj cijeni gradske stanove koji se grade ili će se kupiti, uz mogućnost otkupa.

"Subvencioniramo kamate, osnivamo stambene zadruge, dajemo 80 posto popusta na komunalni doprinos, to su konkretne mjere kojima bismo pokušali zadržati mlade u gradu", rekao je Zoričić.

Tweet

Posljednje novosti