lijepo naše pravosuđe

Više od godinu dana zanemarivali i izgladnjivali psa u Puli. Nikada nisu odgovarali

Piše: Marcello Rosanda

12.09.2024 - 08:02
Stankovićeva ulica u Puli (Snimio Milivoj Mijošek)
Stankovićeva ulica u Puli (Snimio Milivoj Mijošek)

Jedna je obitelj čak godinu i pol dana zanemarivala i izgladnjivala svog psa, koji im je na koncu i oduzet, no za to gnjusno djelo nikada nisu odgovarali, i to zbog spore, neučinkovite i slabašne birokracije, odnosno pravosuđa u Hrvatskoj.

Priča počinje prije otprilike pet godina. Bračni par s prebivalištem u Stankovićevoj ulici u Puli, čiji su osobni podaci poznati redakciji, u razdoblju od 17. lipnja 2019. godine do 2. srpnja 2020. godine su zanemarili s obzirom na zdravlje i ishranu svog psa, ženku pasmine argentinska doga. Time su počinili prekršaje iz Zakona o zaštiti životinja. Neslužbeni podaci govore o slabom gojnom stanju, neurednosti, općem zanemarivanju i kožnim oboljenjima. Također, doznajemo i da je bila malo kod jednog, pa kod drugog posjednika, odnosno okrivljenika.

 

No, nakon što je nadležna inspekcija Državnog inspektorata RH podnijela optužni prijedlog Općinskom sudu u Puli, dogodila se uobičajena pravosudna trakavica koja je na koncu rezultirala - zastarom. I to za samo nekoliko dana.

"Ovlašteni nadležni tužitelj podnošenjem optužnog prijedloga pokrenuo je pred ovim sudom prekršajni postupak protiv okrivljenika zbog osnovane sumnje da su ostvarili prekršajno djelo, pa je nakon provedenog postupka sudac donio presudu za okrivljenike na koju je tužitelj podnio pravodobnu žalbu iz svih žalbenih razloga. Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske odlučujući po žalbi prihvatio je kao osnovanu žalbu tužitelja te ukinuo pobijanu presudu i predmet vratio prvostupanjskom sudu na nadležni postupak i odlučivanje. S obzirom da je za okrivljenike prvostupanjska presuda ukinuta, ovaj je sudac za ponovno suđenje uzeo cjelokupni optužni prijedlog, pa kako je utvrdio da je u pogledu prekršajnog djela iz optužbe nastupila postupovna smetnja za vođenje postupka, jer je od vremena počinjenja prekršaja proteklo vrijeme od četiri godine koje uvjetuje zastaru prekršajnog progona, a o kojoj postupovnoj smetnji sud pazi po službenoj dužnosti, trebalo je bez upuštanja u raspravljanje o predmetu optužbe donijeti presudu kojom se optužba odbija", stoji u presudi, uz dodatak da troškovi sudskog postupka terete proračunska sredstva suda.

Za pojašnjenje smo se obratili Državnom inspektoratu RH.

"U postupku pokrenutom po predstavci vezano za zanemarivanje psa, nakon donošenja rješenja ove inspekcije pas je smješten u sklonište za životinje. S obzirom da okrivljeni nisu zaprimali pismena, uključujući obavijesti o prekršaju, iste su dostavljene tek putem policije, te se tako podnosi optužni prijedlog Općinskom sudu u Puli. U kolovozu 2023. zaprimljena je presuda Općinskog suda u Puli kojom se optužba odbija, na što je veterinarska inspekcija u propisanom roku podnijela žalbu Visokom prekršajnom sudu. U veljači 2024. zaprimljeno je rješenje Visokog prekršajnog suda kojim se prihvaća žalba, ukida pobijana presuda i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. U travnju 2024. zaprimljen je poziv Općinskog suda u Puli za dopunu sadržaja optužnog prijedloga, te je veterinarska inspekcija dostavila traženo u propisanom roku. U srpnju 2024. zaprimljena je presuda Općinskog suda u Puli kojom se optužba odbija zbog zastare", kažu iz DIRH-a.

Dakle, zbog neshvatljivo trome birokracije i bešćutnog sustava koji očito mari samo za statistiku i zadovoljavanje forme, dvoje ljudi nije nikada odgovaralo za zanemarivanje svoje životinje. Ženka argentinske doge iz naše priče je tako bila samo snop papira u nečijoj ladici, previše nebitna. Nju nažalost nije zamjetila pravda, kao što nije ni okrznula njene vlasnike. Hoće li se oni tako ohrabriti, pa sutra počiniti još neki sličan prekršaj, ili možda kazneno djelo, pitanje je za sve donositelje važnih odluka u Hrvatskoj. Jer, ovaj slučaj zasigurno nije izoliran.

Tweet

Posljednje novosti