IPAK PRIZNALI POGREŠKU

Ispravljena nepravda pulskim boćarima. Međunarodna federacija se ispričala i najavila VAR

Piše: Siniša Žulić

11.09.2024 - 04:32
Ria Vojković i Marino Milićević s izbornikom Vjekoslavom Matetićem  (foto: HBS)
Ria Vojković i Marino Milićević s izbornikom Vjekoslavom Matetićem (foto: HBS)

Međunarodna boćarska federacija ispričala se hrvatskim reprezentativcima, inače članovima boćarskog kluba Pula, Riji Vojković i Marinu Milićeviću na sudačkoj pogrešci koja se dogodila u finalnom susretu jakog međunarodnog turnira u mješovitim štafetama, koji se održao u francuskom Bruguières.

Kao što smo pisali, Vojković i Milićević, grubo su oštećeni previdom vodstva natjecanja. Protivnici u finalnom nadmetanju, predstavnici St. Vulbasa, ostvarili su 47 pogotka iz 59 izbačaja, odnosno jedan pogodak manje od hrvatskih predstavnika koji su u finalu ostvarili 48 pogotka iz 57 izbačaja. Nevjerovatna je činjenica da su pored ispravnih odluka sudaca i snimke susreta delegati natjecanja evidentirali pogrešan rezultat i time grubo oštetili Hrvatsku štafetu oduzevši joj zasluženu titulu pobjednika. Direktor hrvatskih reprezentacija Vjekoslav Matetić žalio se na nepravednu odluku i žalba je konačno usvojena.

 

‘Tijekom finala ovog turnira, tajnik natjecanja je počinio dvije pogreške. Naime, dodijelio je dvije boće koje su suci proglasili nevažećima ekipi iz Saint-Vulbasa. Pregled snimke predmetnog natjecanja potvrđuje da je pobjeda s jednim poenom razlike nepravilna i trebala je pripasti Hrvatskoj. Međunarodna boćarska federacija ispričava se hrvatskim sportašima i njihovim voditeljima. Kako bismo izbjegli ovakvu vrstu situacije, tražit ću da se prouče tehnička i regulatorna studija kako bi se novi sustav implementirao u najkraćem mogućem roku, a on će omogućavati ponovno pregledavanje cijelih ili dijelova određenih natjecanja (sustav VAR)’, napisao je u službenoj isprici Frédéric Ruis, Predsjednik FIB-a u ime međunarodne boćarske federacije.

Svoje isprike putem društvenih mreža uputili su i organizatori iz Bruguièresa.

‘Nepravilnost je uočena dva sata nakon natjecanja, a klub Bruguières također je uputio isprike hrvatskim sportašima putem poruke. Jasno je da se to nije smjelo dogoditi, ali iz toga treba izvući pouke i unaprijediti naše metode. Samo oni koji ništa ne rade ne griješe. To je svakako bio veliki propust, ali ne bi trebalo zasjeniti uspješnu organizaciju ovog vikenda’.

Tweet

Posljednje novosti