hotel valkane: pulski možemo! opet po gradonačelniku

'Tragično je da Zoričić presudu vidi kao pobjedu, a ne želi se pozabaviti potencijalnom pljačkom'

Piše: Igor Radić

10.09.2024 - 12:30
S nedavne presice pulskog Možemo! (Snimio: M. Mijošek)
S nedavne presice pulskog Možemo! (Snimio: M. Mijošek)

Tragično je da gradonačelnik Filip Zoričić presudu koja govori samo o tome da Inicijativa građana "Referendum za Lungomare" ne može biti stranka  u postupku izdavanja lokacijske dozvole za Hotel Valkane predstavlja kao svoju veliku pobjedu, navodi se u priopćenju pulskog Možemo! Iz političke platforme javili su se nakon što je prvi čovjek Pule jutros na svom facebook profilu komentirao pravorijek Visokog upravnog suda u Zagrebu u postupku kojim je navedena inicijativa nizom žalbi osporavala zakonitost izdavanja lokacijske dozvole za spomenuti hotel u Puli.

Zoričić je u objavi, koju smo prenijeli, između ostalog, poručio da je Grad sve vrijeme samo radio sukladno zakonu, pri čemu su on i uprava konstantno bili meta brojnih laži i kleveta Možemo! te nekolicine pojedinaca. Oponente je, nakon presude, pozvao na ispriku što bi, po njemu, bila „civilizacijska pristojnost“.

Iz Možemo!, međutim, u istome danu žestoko uzvraćaju: „Gradonačelnik se izbjegava pozabaviti privatizacijskim malverzacijama, odnosno potencijalnom pljačkom“, poručuju, retorički pitajući radi li Zoričić u javnom ili u privatnom interesu.

 

Tvrde, naime, da presuda Visokog upravnog suda, osim što nema baš nikakve veze s njima, ne opovrgava, niti se ikako dotiče puno ozbiljnijih pitanja o kojima oni govori više od dvije godine: pogodovanju privatnom vlasniku Hotela Valkane i njegovim pravnim prethodnicima, i prenamjenom zemljišta i postupnim povećanjem gabarita hotela prilikom izrade prostornih planova.

„Možemo! upozorava i na nezakonitosti u procesu pretvorbe i privatizacije, koje je potvrdio i Centar za restrukturiranje i prodaju, kao sljedbenik Fonda za privatizaciju. Nezakonito je privatizirana šuma Lungomare, pa je Državno odvjetništvo u ime Republike Hrvatske i pokrenulo postupak povrata zemljišta“, ističe se u priopćenju.

Nadaje se navodi da je - premda zakon to nije dozvoljavao - privatizirano i zemljište na kojem se nalazila javna infrastruktura, odnosno gradski pročistač. „Gradonačelnika to nimalo ne zabrinjava.  Privatiziran je i sportsko-rekreacijski centar Valkane, premda nikako nije mogao dospjeti u ruke privatnom vlasniku, što potvrđuju i stručnjaci Pravnog fakulteta, navodeći u prilog tome i sudsku praksu koja potvrđuje da se cementara nije mogla  upisati“, dodaju iz Možemo!

Naglašavaju da se dobar dio mišljenja stručnjaka Pravnog fakulteta temelji na pretpostavci da nekretnine jesu procijenjene u pretvorbi Cementare, što je netočno, jer nisu dio elaborata o procjeni, a to je potvrdio i sam Centar za restrukturiranje i prodaju.

„Upisati se mogla samo sportska udruga koja je koristila sportsko-rekreacijski centar. Ako se ona ugasila, pravni slijednik za upis imovine ugašene udruge je Grad Pula. Ako udruga još uvijek postoji, a izgleda da se održava na životu premda već godinama ne provodi nikakve sportske aktivnosti, onda se samo ona može upisati kao vlasnica SRC-a Valkane. Postavlja se pitanje zašto se udruga održava na životu“, stoji u priopćenju.

 „Mnoge dvojbe proizlaze iz prispjelog mišljenja Pravnog fakulteta. I zato jedinu konačnu istinu može utvrditi nadležni sud nakon što se provede dokazni postupak i utvrde sve činjenice. Svaka odgovorna vlast bi trebala poduzeti taj korak radi zaštite javnog interesa. S obzirom na to da Zoričić ne želi pokrenuti postupak na sudu radi upisa vlasništva, nalazi svakojake izgovore, a ovaj posljednji je samo jedan u nizu“, zaključuju iz političke platforme.

Tweet

Posljednje novosti