Preko puta nove pazinske poslovne zone

Nesnosna buka i prašina iz asfaltne baze. Koncesionara će 'pitati za zdravlje'

Piše: Igor Radić

10.09.2024 - 17:02
Ilustracija (Snimio: Milivoj Mijošek)
Ilustracija (Snimio: Milivoj Mijošek)

Iz asfaltne baze Podberam dobrano se praši, i to bi mogao biti problem, budući da u njeno susjedstvo uskoro dolazi poslovna zona, ustvrdio je Mirnes Mujić (Možemo!) na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Pazina. Vijećnika je zanimalo da li je gradska uprava poduzela išta po tom pitanju.

Naime, preko puta asfaltne baze i kamenoloma, uz državnu prometnicu, Grad je prije dvije godine osnovao 3,5 hektara veliku poslovnu zonu Pazinka III, gospodarsko–proizvodne namjene, a trenutno „rješava papire“ za njeno opremanje.

 

Pročelnik za komunalni sustav Elvis Kliman kazao je da su još prije oko godinu dana o tom problemu razgovarali s vodećim ljudima koncesionara, pulske tvrtke Cesta, s kojom imaju korektne odnose. Veli da je primjetna njihova dobra volja za poboljšati situaciju, pa su otad postavljeni raspršivači vode i posađeno zelenilo, da se smanji prašenje, no…

„Dok god je ondje asfaltna baza, bit će i štetnog utjecaja, odnosno buke i prašine, barem povremeno. Buka je gotovo nesnosna. Već sada moramo znati da će dio poslovne zone koji graniči neposredno s asfaltnom bazom i postrojenjem, biti, uvjetno rečeno, manje vrijedan u odnosu na situaciju da takvog postrojenja ondje ne bi bilo“, rekao je Kliman.

Grad je u međuvremenu izradio projektnu dokumentaciju za pristupnu prometnicu i osnovnu infrastrukturu zone, naglasio je Kliman, te poručio: „Sada smo u poziciji da zasigurno možemo pojačati pritisak na koncesionara“.

Pazinska gradonačelnica Suzana Jašić (Možemo!) kratko je primijetila da je na lokaciji asfaltne baze povremeno „doista velika prašina“. „Zatražit ćemo od koncesionara da nam odgovori što je napravljeno i što se planira učiniti“, zaključila je Jašić.

Tweet

Posljednje novosti