ZAVRŠNICA EUROPSKOG PRVENSTVA U BUZETU

Među 220 automobilista prijavljeno čak 35 formula i prototipova!

Piše: Siniša Žulić

09.09.2024 - 17:00
Christian Merli (foto: Erik Korijan / Buzetski Dani)
Christian Merli (foto: Erik Korijan / Buzetski Dani)

Buzet je ovoga vikenda domaćin posljednje ovosezonske utrke Europskog prvenstva na brdskim stazama. Pravi automobilistički spektakl, koji već više od 40 godina na sjever Istre privlači najbolje automobiliste ‘staroga kontinenta’ i ove godine ima zagarantiranu atraktivnu i uzbudljivu utrku s obzirom na broj i kvalitetu prijavljenih vozača. Na službenoj listi prijava našlo se tako 220 automobilista iz čak 17 europskih zemalja. 

Posebno atraktivne biti će svakako formule i prototipovi, kojih bi se na startu na Mostu trebalo naći čak 35, a s obzirom kako se na legendarnoj buzetskoj stazi odlučuje i o kontinentalnom naslovu među njima su svi najbolji vozači Europe! Među formulašima boj za titulu biju talijanski vozač i prošlogodišnji pobjednik u Buzetu Christian Merli koji mora nadoknaditi zaostatak za francuskim vozačem prototipa Geoffreyem Schatzom, a konkurenciju će im činiti šest dosad najboljeplasiranih u FIA-inom poretku kategorije 2 (otvorena vozila).

Matija Jurišić

Pažnju domaće publike svakako će privući boj za naslov prvaka u konkurenciji automobila gdje je trenutno vodeći mladi riječki automobilist Matija Jurišić. Riječanin koji nastupa sa peugeotom 308 TCR 1,6 je slavio na svim ovogodišnjim utrkama europskog prvenstva u svojoj grupi, te tako ima minimalnu prednost pred talijanskim vozačem O’’ Playem u mitsubishiju lancer evo IX. Buzatske i istarske ljubitelje automobilizma zasigurno će privući i nastup proslavljenog buzetskog relijaša Viliama Prodana koji će na svojoj stazi premijerno nastupiti u porscheu 911 GT3, a ‘ergelu’ moćnih oktanskih ljubimaca sa krovom predvoditi će ljubimac buzetske publike Igor Stefanovski iz Sjeverne Makedonije u ferrariju 488 challenge, zagrepčanin Domagoj Pereković sa mitsubishi lancerom koji može razviti i preko 600 konjskih snaga, te iskusni slovenski automobilist Milan Bubnič sa svojom legendarnom ‘vatrenom’ Lanciom Deltom.

Buzetska staza prava je ‘meka’ i istarskih automobilista, kojih se na listi prijava našlo čak 20, među kojima su i dvije vozačice Lina Cukrov (Skok Racing 1993) i Romina Bressan (Buzet Autosport).

'Vatreni' Milan Bubnič (foto: Erik Korijan / Buzetski Dani)

Automobilistička uzbuđenja u Buzetu započinju u petak 13. rujna kada je na rasporedu tehnička provjera vozila i verifikacija natjecatelja. U subotu od 9.30 sati održati će se prvi službeni trening, dok je drugi na rasporedu u 13.30 sati. U nedjelju s početkom u 9 sati slijedi prva službena utrka za bodove u sklopu Prvenstva Europe, Hrvatske i Slovenije te Centralno europske zone, dok će nakon svečanog otvaranja u 13.15 sati automobilisti krenuti u svoju posljednju službenu vožnju. 

Tweet

Posljednje novosti