velika akvizicija

Pulska firma Namještaj Mima prodaje se velikoj kompaniji. Pitanje je što će biti s radnicima

Piše: Marcello Rosanda

10.09.2024 - 12:45
Foto: Google maps
Foto: Google maps

Sve trgovine tvrtke Namještaj Mima prodaju se Emmezeti, poznatom lancu trgovina namještaja i kućanskih potrepština, doznaje Istarski.hr. Prve informacije govore o tome da je vlasnik Mime Milenko Marjanović iz Pule već zgotovio dogovor prije prodaje. Kada je, recimo, riječ o trgovini Mime u Puli, ugovor s Emmezetom je sklopljen prije tek nekoliko dana. Ipak, posljedično je krenuo i val otkaza određenim grupama radnika.

Naime, više se radnika, uglavnom onih visokorangiranih, javilo svojim odvjetnicima radi pomoći u ostvarivanju svojih prava u radno-pravnom smislu. Neki djelatnici su tek prije nekoliko dana dobili službeni otkaz preko maila i radit će još dva tjedna u otkaznom roku. Dakle, njihova matična tvrtka nije im najavila prodaju Emmezzeti, što bi bilo korektno, da bi se u najgorem scenariju stigli snaći na tržištu rada. Kako doznajemo, neki su neformalno zatražili privremene poslove prodavača u Emmezetti dok se ne snađu, iako su bili na drugačijim radnim mjestima u Mimi.

 

Prema zakonu o radu, ako se statusnom promjenom ili pravnim poslom na novog poslodavca prenese poduzeće, dio poduzeća, gospodarska djelatnost ili dio gospodarske djelatnosti, a koji zadržava svoju gospodarsku cjelovitost, na novog se poslodavca prenose svi ugovori o radu radnika koji rade u poduzeću ili dijelu poduzeća koji je predmet prenošenja, odnosno koji su vezani za obavljanje gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti koja je predmet prenošenja.

Smisao tog zakona je vrlo jasan - kontinuitet u poslovanju i sigurnost radnika. No, izgleda da se u poslovnom svijetu okolnosti nerijetko naštimavaju kako kojem akteru u određenom trenutku odgovara, nevezano za ostale faktore.

Milenko Marjanović (Snimio Milivoj Mijošek)

Dakle, budući da se trenutno u kuloarima priča isključivo o otkazima, vjerojatno je u ovom slučaju postojao dogovor, odnosno određeno 'namještanje' situacije između starog i novog vlasnika o raspodjeli radnika, 'riješavanju viškova' te općenito prilagođavanju poslovne situacije za kupca. Na koncu će moguće prodavačima i skladištarima biti ponuđeni ugovori u Emmezeti, pa će tako morati pristati na nove uvjete, a ne zadržati stare iz prijašnje firme. Hoće li ti uvjeti bili bolji ili lošiji, najbolje govore trenutne gospodarske okolnosti i uobičajena praksa u sličnim slučajevima.

Trenutno je firma i dalje registrirana na iste vlasnike, Milenka i Marinu Marjanović, ali je iz sudskog registra vidljivo da je 26. srpnja donesena nova izjava o osnivanju društva, čime je vjerojatno napravljena priprema za prodaju. Za sada sve upućuje na to da Mima daje poslovno uvjetovane otkaze jer će firma egzistirati još neko vrijeme, ali im radnici neće trebati jer zapravo više neće imati trgovine koje su prodane Emmezeti.

Nažalost, detalje oko sudbine radnika nismo mogli doznati, budući da Marjanović ostaje nedostupan za razgovor s nama, a iz Emmezete još očekujemo odgovor na upit.

Tweet

Posljednje novosti