vrijedni komunalci buzetskog parka

Foto 'Subotina je naša fešta! Dojdi u nedeju, kuhan maneštru po starinski'

Piše: Igor Radić

06.09.2024 - 19:02
Valdi i Saša (Snimio: Milivoj Mijošek)
Valdi i Saša (Snimio: Milivoj Mijošek)

Buzet je ovog vikenda u znaku Subotine, Dana Grada. Petak je, nešto iza podne, a na Trgu Fontana netom je postavljena velika padela u kojoj će se pripremati tradicionalna fritaja s tartufima i bogtepitaj koliko ono jaja. Ma, ni ne stanu svi ti žumanjci u ove retke.

Ali stanu vrijedni komunalci iz gradskog poduzeća Park, Saša, Valdi, Edi i društvo koji, tu odmah preko puta, natenane slažu pozornicu na kojoj će u subotu navečer ritam zabavi udarati Koktelsi i Grooversi. Domaćini fešte mnogo toga, izgleda, izvode u vlastitoj režiji…

„Je, je, pozornica je naša, gradska. Samo kakovo leto je mlaja nego ča Valdi ima staža - a ima hi 36 - ma će poslužiti. Mi smo ti tu za te grubarije, gruba dela, pozornica, štandovi za razmestit, i tako…“, nadopunjuju se majstori.

„Ma je laglje sad kad je teplina malo kalala?“

„Je, je, si moga bit s nami zjutra, mladić...“, kaže Saša i tare znoj sa čela.

 

„Dobro, ala šu, forši je onda malo laglje se spotiti jer je Subotina?“

„A da, da, to je naša tradicija, ni problem poforcat za to. Bit ćemo na fešti, se kapi, ter smo tu rojeni. A ti dojdi u nedeju u stari grad, jušto pred Valdijevin vratima kuhan 200 litri maneštre i 60 litri tripicah, sve po starinski. Kad biš vide ke špeža je to, stari, biš pa na guzicu… Sve domaće. Delat ćemo i palentu z domaćin mlekon, i kafe od cikorije, kako naši stari. To će mi bit prvo leto da kuhan, a ku ne gre, će bit i zadnje“, dobacuje i nasmijava društvo vicmaher Saša iz Lupoglava..

U nedjelju, kada se odžava „Subotina po starinski“,  jela će pripremati sa suprugom Karmen, sestrom Suzi, kunjadom Keti i prijateljicom Jelenom. Ništa, ipak, bez ženske ruke.

„Ma kadi vas samo najden uvakove, vi ste kako naručeni za u đornal…?“

„Ne boj se, nesriću ne rabi zvat, sama pride…“, uzvratio je Saša.

Nasmijao se na to i onaj barba koji je ovo delo pratio sa sigurnog rastojanja, tu u hladu pod stablom, kako i dolikuje pravom nadzornom organu.

Tweet

Posljednje novosti