PROBLEMI U VINOGRADIMA

U Istri podbacio urod grožđa. Moglo bi nam pofaliti vina domaćih vinara

Piše: Bojan Žižović

07.09.2024 - 16:01
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Oči istarskih vinogradara i vinara uprte su u nebo. Najave novih oborina nakon jučerašnje kiše mogle bi dodatno smanjiti ionako slabiji ovogodišnji urod. Prvo ih je namučila suša, a sada se, na polovici berbe, pojavio novi problem. Ivica Matošević, jedan od najboljih vinara na Poluotoku, trenutno bere malvaziju. Kaže nam da grožđe koje je ostalo na lozi sigurno neće profitirati od ovih oborina.

- Pitanje je koliko će kiša naškoditi, a to ne možemo znati dok ne vidimo o kojim će se količinama raditi. Najgore bi bilo da padnu velike količine. Onda možemo reći da će biti jako loše. Nadamo se da ćemo ipak proći dobro. Stalno gledamo u radare. Tamo gdje je grožđe iscrpljeno, gdje je smežurano i jedva životari, kiša će sigurno napraviti više štete. Jer to grožđe nije u, da tako kažem, dobroj kondiciji pa od silne kiše i tolikih udaraca krene ubrzano truliti. Pojednostavljeno rečeno, počne loš proces pa se onda nađeš u poziciji da moraš spašavati što se uopće da spasiti. Bio bih najsretniji kad ne bi bilo nikakve kiše, da poberem sve po redu i odem u podrum. Ionako znam da sam ove godine izgubio na količini, a sad mi i kiša komplicira stvar, kaže Matošević za Istarski.hr.

Istra će tako zbog slabijeg uroda imati problema s ovogodišnjom količinom vina, što bi logično značilo i da će cijene biti više. Matošević, doduše, kaže da je još preuranjeno govoriti o cijeni, ali slaže se da kad je manje grožđa, cijene vina obično rastu. Grožđa će ove godine, bez obzira o kojoj sorti govorimo, biti čak trećinu manje nego lani! A kiša bi još mogla u negativnom smislu promijeniti spomenutu procjenu. To dovoljno govori o godini koja za vinogradare i vinare bila prilično zahtjevna. Matošević kaže da bi se u Istri zbog svega opisanog mogao dogoditi manjak vina domaćih vinara.

- Generalno se može reći da je godina bila sušna i vruća, što je uzrokovalo raniju berbu u određenim dijelovima Hrvatske, pogotovo u Slavoniji. Ali i unutar toga ima varijacija. Recimo, mlade loze jako pate u vrijeme suše, i tu nemaš što čekati nego pobrati grožđe što prije. S druge strane, starija loza može čekati pa mogu ići korak po korak. Doduše, i tu će biti manje količine i uranit će berba, ali ne tako dramatično kao drugdje, kaže Matošević.

Doduše, na nekim je pozicijama imao i kasniju berbu, no sve se zapravo vrti oko uobičajenih datuma. I svemu se tome proizvođači mogu prilagoditi, ali na slabiji urod nemaju puno utjecaja.

- Istina, količina grožđa je bitno manja, ali i tu postoje varijacije. Tamo gdje su plići nasadi suša je sigurno odnijela više, a tamo gdje su dublji i gdje postoji navodnjavanje gubici su manji. Ali valja reći i da je berba u Istri tek na polovici, a sad kreću kiše pa je pitanje što će biti. Ovo što smo pobrali je u podrumu, a ono što je ostalo na lozama ovisi o sljedećim danima, odnosno o iduća dva tjedna kad bi sve trebalo biti gotovo, ističe Matošević.

No, nije sve tako crno. Ova bi berba ipak mogla izroditi dobra vina. „Kvaliteta grožđa je odlična. Ali opet kad odeš korak dalje, tamo gdje je loza propatila, gdje je ostala bez vode, naravno da nije idealno. U mladim nasadima koje je poharala suša jasno je da će biti i lošije grožđe, ali općenito bih mogao reći da je ovo jako lijepa godina u smislu kvalitete. Stilski mislim da će, s obzirom na vrućinu i sušu, vinima faliti elegancije. Bit će više grubosti, mišića, snage. Kad grožđe zrije, ima proces u kojem se nakupljaju šećeri. Ali u istom se tom procesu događa i pad kiselina. Kad je suša, kad je grožđe izmučeno, onda pH gubi zaštitnu funkciju pa bakterije i gljivice naprave puno veću štetu u procesu pravljenja vina. Elegancija je zapravo balans između svih tih stvari. Kad je suša, dobit ćemo na snazi vina, ali ćemo izgubiti na nekoj finoj aromatičnosti. Kad je godina ekstremna, onda i vina nalikuju na nju“, kaže Matošević.

Na pitanje što je do sada pobrao i koje sorte su mu još uvijek u vinogradima, odgovara da uvijek kreće s branjem grožđa koje je baza za pjenušce. „Naravno, chardonnay je ranija sorta, zatim sauvignon pa sivi pinot… To su sve sorte koje idu prije malvazije. Trenutno beremo malvaziju u punom ritmu. Poslije toga ide merlot, a zadnji na red dolaze teran i cabernet. Gledamo što prije pospremiti bijele sorte jer ne možemo preko noći pobrati sve. Često se zna dogoditi da imamo neku crnu sortu na čekanju, iako je tehnički spremna za berbu. Pitanje je kako se tko uspije posložiti da pogodi optimalan trenutak“, pojašnjava.

Tweet

Posljednje novosti