dva borisa predstavila novost

Foto U Istri se uvodi predmet kakvog nema nigdje u Europi, i koji nema nikakvog sadržaja

Piše: Istarski.hr

04.09.2024 - 14:47
Boris Jokić i Boris Miletić (foto: Milivoj Mijošek)
Boris Jokić i Boris Miletić (foto: Milivoj Mijošek)

U Centru za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula -  KLIK PULA danas je održano predstavljanje programa Škola i zajednica, o kojem su govorili istarski župan Boris Miletić i voditelj programa - ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić.

Predmet Škola i zajednica (ŠiZ) namijenjen je učenicima 2. i 3. razreda gimnazijskih i strukovnih srednjoškolskih programa i provodi se kroz 70 sati tijekom školske godine, odnosno dva sata tjedno. Riječ je o inovativnom programu građanskog odgoja i obrazovanja, koji učenicima srednjih škola nudi jedinstveno iskustvo učenja kroz aktivno sudjelovanje u zajednici. Autori predmeta su Centar za studije mira i konflikta Sveučilišta u Rijeci, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Prva riječka hrvatska gimnazija.

"Predmet Škola i zajednica dolazi u Istarsku županiju, koja je četvrta hrvatska županija koja ga uvodi. Program započinje s provedbom od idućeg ponedjeljka, kada započinje nova školska godina, i to u 11 istarskih srednjih škola, za više od 150 učenika drugih i trećih razreda. Taj "ŠiZ" je predmet kakvog nema nigdje u Europi, a nema nikakvog sadržaja, ni pismenih, ni usmenih ispitivanja. ŠiZ kreće od toga da se sami učenici odluče za pojavu ili problem u svojoj zajednici ili svome mjestu iz 11 tematskih cjelina: kultura i mediji, fizička aktivnost i sport, zdravlje, demokracija i civilno društvo, migracije, urbanizam i stanovanje, društvena jednakost, generacije, ekonomija, okoliš, osobne slobode i ljudska prava. Nakon što mladi prepoznaju pojavu ili problem kojim se žele baviti, moraju se dogovoriti i to istražiti na različite načine, steći iskustvo, te na kraju sami djelovati u zajednici kroz različite akcije", pojasnio je voditelj Boris Jokić i zaključio:

 

"O mladima u Hrvatskoj često mislimo ne toliko dobro koliko bismo mogli. Za osam mjeseci, kada ćemo se ponovno naći, vidjet ćete da mladi u Istarskoj županiji itekako znaju misliti, itekako su voljni zajednički djelovati na dobrobit zajednice. Posebno želim zahvaliti nastavnicama i nastavnicima koji su prošli kroz dugotrajnu edukaciju, tijekom nje vrijedno radili i dokazali da su oni koji rade u istarskim školama oni na koje se ova zajednica može itekako osloniti."

Župan Miletić je izrazio zadovoljstvo programom Škola i zajednica koji će se, dakle, provoditi u 11 škola od njih 21, čiji je osnivač Županija, a ujedno je izrazio nadu da će se iduće godine proširiti i na preostale srednje škole.

"Prije svega hvala gospodinu Jokiću na prijedlogu i ideji kako pristupiti mladim ljudima. Možda se zajednica ponekad prema mladim ljudima odnosi s nerazumijevanjem. Smatram da je prekrasna stvar kada mladi mogu kreirati svoje potrebe, a s druge strane imaju stručne osobe koje na to mogu odgovoriti. Kao Istarska županija uveli smo Građanski odgoj i obrazovanje u svih 25 osnovnih škola čiji smo osnivači, a ŠiZ je, rekao bih, nadogradnja i nadopuna onoga što želimo. U ovom razdoblju povećali smo izdvajanja za Program građanskog odgoja i obrazovanja za čak 800 posto u odnosu na prethodno razdoblje, a kao jedina županija u Hrvatskoj provodimo i Zavičajnu nastavu. Kao što kontinuirano govorim, obrazovanje nam je pri samom vrhu prioriteta u ovom mandatu, što samo potvrđuju proračun i financijska izdvajanja", kazao je župan, koji se pridružio zahvalama i čestitkama profesoricama i profesorima te ravnateljima uključenih škola.

Uslijedila je svečana podjela potvrda o završenoj edukaciji koju je uspješno prošlo 17 nastavnica i nastavnika iz 11 istarskih srednjih škola:

To su TSŠ "Leonardo da Vinci" Buje, Srednja škola Buzet, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Gimnazija Pula, TSŠ Dante Alighieri Pula, Ekonomska škola Pula, Tehnička škola Pula, Strukovna škola Pula, SŠ Zvane Črnje Rovinj i SŠ Mate Blažine Labin.

Tweet

Posljednje novosti