završila sezona kiselih krastavaca

Foto Bane Bojanić tužio Dušicu Radojčić. Dušica: 'To je komična tužba'

Piše: Marcello Rosanda

04.09.2024 - 11:48
Možemovci na pressici (foto: Milivoj Mijošek)
Možemovci na pressici (foto: Milivoj Mijošek)

Krajem srpnja ove godine Pula parking i direktor tog poduzeća Branislav Bojanić podnijeli su privatnu tužbu za kazneno djelo klevete protiv vijećnice Gradskog vijeća i saborske zastupnice Možemo! Dušice Radojčić zbog izjave o neracionalnom trošenju javnog novca za izgradnju preskupe rotacijske garaže i ugnjetavanju građana.

Tu informaciju danas su iznijeli upravo pulski možemovci i Dušica Radojčić

"U tužbi tako navode da je Radojčić neistinito navela da se radi o javnom novcu, jer Bojanić smatra da novac kojim raspolaže nije javni: "Okrivljena je postupala znajući da su te tvrdnje neistinite jer se radi o novčanim sredstvima trgovačkog društva Pula parking d.o.o. koje je samostalna pravna osoba, a ne o javnom novcu." - pojašnjavaju možemovci.

 

"Jasno je kako je riječ o tužbi koja treba poslužiti zastrašivanju - o tipičnoj SLAPP tužbi (strateška tužba protiv djelovanja javnosti, oružje za cenzuru putem neosnovanih i zlonamjernih tužbi kojima se želi zaustaviti propitivanje tema od javnog interesa). U ovom slučaju je direktor javnog gradskog poduzeća, kojem je osnivač Grad Pula, javnim novcem pokrenuo tužbu protiv vijećnice Gradskog vijeća.

Nevjerojatno da direktor javnog poduzeća smatra da novac kojim raspolaže nije javni. Sada je jasniji i njegov način raspolaganja tim novcem, na što Možemo! ukazuje već tri godine. To što je poduzeće u 100 postotnom vlasništvu Grada Pule i što financijske izvještaje Pula parkinga usvaja Gradsko vijeće, činjenica je koju je u svojoj komičnoj tužbi Bojanić odlučio zanemariti.

Takvo postupanje direktora Bojanića u skladu je i s drugim iracionalnim i štetnim potezima, kao što je izgradnja nefunkcionalnih park&ride parkirališta ili plaćanje idejnog rješenja i postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za garažnu kuću na Marsovom polju na zemljištu spornog vlasništva, koje je sada na sudu.  

Uostalom, u tužbi se i ne osporavaju činjenice vezane na upravljanje javnim poduzećem, već politički stavovi i ocjene o funkcioniranju ili nefunkcioniranju jednog javnog poduzeća. Te stavove bi, usput rečeno, vjerojatno potvrdio i značajan dio, ako ne i većina građana Pule. 

Posao vijećnice Gradskog vijeća je ukazivanje na funkcionalnost ili nefunkcionalnost upravljanja javnim novcem. Pula parking i Bojanić tuže Dušicu Radojčić upravo za ono za što je izabrana. Iz toga jest jasno da je namjera tužbe zastrašivanje.

Gradonačelnik Zoričić jedini je član Skupštine Pula parkinga, pa se postavlja pitanje  je li znao i složio se s tužbom. Pretpostavlja se da je gradonačelnik to znao, s obzirom da je Bojanić tužbu najavio na sjednici Gradskog vijeća. Stoga se takvo postupanje može protumačiti i kao instrument pritiska na glavnog političkog oponenta gradonačelniku Zoričiću - Dušicu Radojčić i Možemo!. 

U svakom slučaju, gradonačelnik je za tužbu morao doznati i mogao ju je stopirati, ali to nije učinio. Time je poslao poruku da je izborna utrka započela i da neće birati sredstva do svog cilja", ističu iz Možemo.

Na koncu dodaju:

"Treba istaknuti i kako direktor Pula parkinga Bojanić zaboravlja ili se pravi da ne zna da Radojčić štiti i imunitet saborske zastupnice. Ustavom je propisano da zastupnice/i u Hrvatskom saboru imaju imunitet i protiv njih se ne može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Hrvatskog sabora - koji redovito uskraćuje odobrenje za nastavak kaznenog postupka.

U mom slučaju radi se o komičnoj tužbi. Mene štiti imunitet i za riječ izgovorenu na Gradskom vijeću i imunitet saborske zastupnice. Nije u tome najveći problem, nego to što Bojanić šalje poruku da se njegovi kritičari, poput novinara ili građana nezadovoljnih politikom i postupanjima Pula parkinga, trebaju bojati njegovih tužbi i visokih kazni. Jedna od osnovnih karakteristika SLAPP tužbi je njihova neosnovanost, odnosno pokušaj zastrašivanja visokim kaznama za povredu ugleda i časti. Bojanić vam poručuje, ljudi, pazite što pričate, inače ću vas tužiti. I to sve vašim, javnim novcem", izjavila je Radojčić.

Za reakciju smo pitali i Branislava Bojanića, koji nas je uputio na svog odvjetnika Pavla Peršića.

"Smatrajući da je od strane gospođe Dušice Radojčić počinjeno kazneno djelo klevete na njihovu štetu, Pula parking d.o.o. i Branislav Bojanić podnijeli su u zakonskom roku Općinskom sudu u Puli privatnu tužbu. O osnovanosti te tužbe, te o procesnim pretpostavkama za vođenje postupka, odlučiti će navedeni sud.

U tužbi je naveden prijedlog kaznenopravne sankcije, što je zakonom uvjetovani sadržaj privatne tužbe, dok imovinskopravni zahtjev nije postavljen", istakno je Peršić za Istarski.hr.

Tweet

Posljednje novosti