predstavljena nova stambena politika

Grad Pula će davati zemljišta po sjajnim uvjetima. Evo gdje se nalaze. Predviđeno još nekoliko mjera

Piše: Istarski.hr

04.09.2024 - 10:45
Filip Zoričić i Sanja Kljajić Dakić (foto: Mirjana Vermezović Ivanović)
Filip Zoričić i Sanja Kljajić Dakić (foto: Mirjana Vermezović Ivanović)

Mjere za stambeno zbrinjavanje mladih Puljana predstavljene su danas na pressici u Gradu gdje se moglo saznati da će Grad, između ostalog, krenuti i u kupovinu stanova, s obzirom da stambeni fond nije dovoljan. Osim toga će se nastojati uspostaviti suradnja s privatnim investitorima, graditeljima, na način da im se ustupi zemljište koje će plaćati u naturi, odnosno stanovima. 

To su mjere kojima će se nastojati povećati gradski stambeni fond. Kako će se stanovi iz tog fonda prosljeđivati onima kojima je najpotrebnije?

Predviđene su četiri mjere, od kojih se dvije odnose na zemljišta, a dvije na stanove.

Pročelnica Sanja Kljajić Dakić pojasnila je da je po jedna mjera posvećena mladim obiteljima, a jedna mladima koji nisu "obiteljski tipovi".

 

Mlade obitelji moći će dobiti pravo građenja na zemljištima uz simboličnu naknadu, na rok do 99 godina, uz mogućnost otkupa nakon 10 godina, pri čemu bi se naknada koju su već platili uračunala u otkupnu cijenu. Oni bi na tim zemljištima, koja se nalaze u kvartovima Valmade, Gregovica, Veli Vrh, Štinjan,Centar i Ilirija gradili obiteljske kuće. Prethodno će Grad zemljišta parcelirati.

Za ostale mlade, koji nemaju svoje obitelji, predviđeno je nešto slično, ali putem stambenih zadruga. 

Prednost će imati pojedinici ovisno o životnoj dobi, stručnoj spremi, godinama prebivanja u Puli i slično.

Što se tiče stanova, oni će se davati u povoljni najam mladim obiteljima po principu liste prvenstva, kao za POS i socijalne stanove, pojasnila je Kljajić Dakić. Najam će biti, rekla je, barem 20 posto ispod tržišne cijene. Tu će u fond stanova ući i nova zgrada koja se gradi na Gregovici i u kojoj će do ožujka 2025. biti izgrađeno šest stanova., 

Za mlade bez obitelji predviđena je, pak, mogućnost obnove, odnosno adaptacije gradskih stanova koji su u lošem stanju. Kasnije bi im se otvorila mogućnost kupnje stana, pri čemu bi se ulaganje i iznos najamnine uračunalo u cijenu. Kako je pojasnila Kljajić Dakić, Grad trenutačno ima desetak takvih stanova, a u pripremi je i registar stanova u vlasništvu Grada, koji bi trebao biti gotov krajem mjeseca, a najkasnije početkom idućeg.

Kljajić Dakić je potom pojasnila da će Grad raspisati i natječaj za kupnju stanova, a kupit će ih koliko budu mogli. Za početak će to biti dva stana. 

Predviđena je i dodatna mjera popusta na komunalni doprinos, koja se odnosi na mlade koji imaju nešto svoje i žele graditi za vlastito stambeno zbrinjavanje. Popust će ići do 80 posto, odnosno ako je predviđeno primjerice 4.000 eura, platit će se samo 800.

Kljajić Dakić je spomenula i novosti vezane za izgradnju POS stanova u Dukićevoj ulici. Još se radi građevinska dozvola i radovi bi trebali početi u prvom kvartalu sljedeće godine. Predviđeno je 60 do 65 stanova.

"U pregovorima smo s APN-om i za daljnju suradnju. To je spor, ali još uvijek najbrži put do stvaranja velikog broja stambenih jedinica", rekla je pročelnica.

Sve ove odluke na Gradsko vijeće bi trebale doći u studenom. 

Tweet

Posljednje novosti