ISTRA VODEĆA BIKE DESTINACIJA U HRVATSKOJ

Foto Valamar u Istri ima dva bike centra i čak šest hotela namijenjenih biciklistima

Piše: Nenad Čakić

05.09.2024 - 11:15

Istra se u posljednjih desetak godina isprofilirala kao vodeća bike destinacija u Hrvatskoj. S obzirom na bogatu ponudu biciklističkih staza koje povezuju atraktivna mjesta sa svojom jedinstvenom turističkom ponudom, Istra je privlačna svim ljubiteljima biciklizma.

Turistička kompanija Valamar, zajedno sa svojim destinacijskim partnerima, već godinama aktivno sudjeluje u razvoju bike turizma u Istri, te je u turističkom sektoru predvodnik u ulaganjima u ponudu Istre kao bike destinacije.

Samo na području Poreštine nalazi se više od 800 kilometara staza u kojima mogu uživati zaljubljenici u biciklizam. Za opsežan projekt planiranja, trasiranja, označavanja i mapiranja tih 800 kilometara staza zaslužan je projetni tim klastera Poreština, u kojem sudjelovao Valamar zajedno sa svojim destinacijskim partnerima.

 

Valamar bike hoteli

Valamar je posljednjih godina ulagao u izgradnju biciklističke infrastrukture i pokretanje specijaliziranih bike centara s kompletnom uslugom za bicikliste. U svoju ponudu uvrstili su i bike hotele pod Valamar Loves Bike brendom te kontinuirano promoviraju Istru kao visokokvalitetnu bike destinaciju, što potvrđuje rastući broj biciklističkih gostiju s emitivnih tržišta

Valamar ima ukupno deset bike hotela od čega se šest nalazi u Istri - tri u Poreču i tri u Rapcu. U svakom Valamar bike hotelu nalaze se info kutak sa svim informacijama o destinaciji, bike uslugama, događanjima, kartama staza i vođenim turama, kao i uređene zone za skladištenje, pranje i servis bicikala, a na Valamar Loves Bike webu moguće je preuzeti GPX-ove službenih biciklističkih staza u destinaciji.

U različitim bike hotelima gostima su na raspolaganju i dodatne usluge, poput primjerice, bike specijalista, najma različitih vrsta bicikala, dodatne opreme i raznih dodataka prehrani.

U posljednjih sedam godina ulaganja Valamar grupe u cikloturizam, što uključuje i brojne investicije u javno dostupnu biciklističku infrastrukturu, premašila su  4 i pol milijuna eura.

U destinacijama u kojima posluje duž jadranske obale Valamar ima šest bike centara, koji gostima biciklistima pružaju sve potrebne usluge.

Valamarovi bike centri u Poreču i Rapcu nude usluge servisa, najma i skladištenja bicikala, zatim zonu za pranje bicikala, mogućnost vođenih tura, kao i transfera osoba i bicikala, a u okviru centara nalaze se uređeni bike parkovi s atraktivnim stazama.

Bike Center Poreč

Ove godine pokrenut je projekt Bike Center Poreč – najveći biciklistički centar u Hrvatskoj. Smješten je na samom početku dobro poznate biciklističke staze Parenzana pored hotela Valamar Parentino 4* i čini sastavni dio postojećeg Valamar Parentino hotela 4* u vlasništvu Imperial Riviere, a kojim, kao i sa svim ostalim hotelima, ljetovalištima i kampovima u portfelju Imperial Riviere, upravlja Valamar kao management kompanija.

Bike Center Poreč realiziran je uz pomoć bespovratnih EU sredstava koji su dodijeljeni Imperial Rivieri u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.059.631,21 eura, od čega bespovratna sredstva EU iznose 1.586.126,72 eura.

Bike Center Poreč značajno će doprinijeti razvoju održivog, zelenog, digitalnog, uključivog i cjelogodišnjeg sportsko-rekreacijskog turizma Poreča i Istre. Tematski je koncipiran kao početna stanica biciklističke staze Parenzana, gdje na jednom mjestu gost može dobiti sve što mu je potrebno za svoje biciklističko putovanje.

Centar nudi sve što je potrebno za savršenu biciklističku avanturu, a infrastruktura je u skladu s najnovijim standardima i povezana s renomiranim brendovima u biciklističkom svijetu. Bike Center Poreč se sastoji od zgrade Bike centra i tematskog biciklističkog parka s asfaltiranim 'pump track' poligonom na 566 m2 i tematskom kružnom stazom za djecu. Kroz tematski park, putem vizualnih interpretacija, ispričana je priča o Parenzani, gdje su prezentirane neke od glavnih povijesnih, kulturnih i prirodnih znamenitosti nekadašnje željezničke pruge, a danas biciklističke staze.

Korištenje staza otvoreno je široj javnosti i besplatno je za goste i lokalno stanovništvo.

Bike Center Rabac

Rabac je prepoznat kao vrhunsko odredište za ljubitelje biciklizma s ukupno 200 km biciklističkih staza na području Labinštine, unutar kojih se nalazi Bike Park Rabac. Biciklističke staze Bike Parka pogodne su za profesionalne bicikliste kao i za početnike, te su staze podijeljene ovisno o zahtjevnosti i težini. Također, na raspolaganju su i staze prilagođene obiteljima i djeci.

Početkom 2017. godine Valamar je pokrenuo projekt Bike Center Rabac gdje je do sada, u centar i prateće sadržaje, uloženo više od 750 tisuća eura, od čega je samo u uređenje biciklističkih staza unutar Bike Parka Rabac uloženo više od 400 tisuća eura.  Početkom ove godine na vrhu Standar iznad Rapca, na 474 metara nadmorske visine, Valamar je uredio odmorište za bicikliste i ljubitelje outdoor aktivnosti na prirodnom vidikovcu, koji pruža priliku za odmor i fotografiranje prekrasnog krajolika. Uređenjem ovog odmorišta na prirodnom vidikovcu, Valamar je zaokružio uređenje 30 kilometara biciklističkih staza.

Biciklistička utrka Istria300

Razvoj cikloturizma u Istri Valamar podupire i podržavanjem desetak rekreativnih i profesionalnih biciklističkih utrka. Kroz podršku biciklističkim događanjima, od kojih većina ima međunarodni karakter, Valamar dodatno doprinosi razvoju Istre kao bike destinacije u kojoj, u okviru ovih događanja, boravi velik broj međunarodnih gostiju.

Među njima se posebno ističe biciklistička utrka Istria300, u kojoj je Valamar službeni partner smještaja, a koja je Istru u pravom smislu ucrtala na biciklističku kartu Europe, predstavivši je kao bike destinaciju, kako za bicikliste profesionalce tako i za rekreativce.

Istria300 osmišljena je kao biciklističko događanje izvan postojećih okvira, s vrlo jasnim ciljem pružanja podrške razvoju Poreča i Istre kao biciklističkih destinacija. Radi se o jedinstvenom konceptu, gdje natjecanje nije primarni motiv, već biciklizam kao stil života.

Prvo izdanje utrke održano je 2021. godine, nakon čega bilježi velike stope rasta što ga čini najbrže rastućim bike eventom u Europi. Godine 2021. sudjelovalo je gotovo 1.000 sudionika, da bi u trećem izdanju 2023. godine na startu bilo 2.500 biciklista.

Ovogodišnja utrka pod sloganom 'Ride Your Limits' održat će se krajem rujna, a za nju je prodano rekordnih 3.500 kotizacija.

Sva četiri dosadašnja izdanja utrke bila su rasprodana nekoliko mjeseci prije događanja. Sudionici dolaze iz više od 40 zemalja, a udio stranaca je preko 90 posto.

Utrku redovito prati veliki broj novinara i influencera te poznatih sportaša s ključnih emitivnih tržišta, čime se Istra na najbolji način promovira kao vodeća biciklistička destinacija.

Tweet

Posljednje novosti