Gaia Anastasia Otočan (16) iz Pule gradi karijeru u Londonu

Završila je školu koju su pohađale Amy Winehouse i Dua Lipa i želi biti glumica

Piše: Eleonora Matković Čakić

02.09.2024 - 10:02
Gaia Anastasia Otočan (foto: Hassan Abdelghani)
Gaia Anastasia Otočan (foto: Hassan Abdelghani)

Posebna je. Ima tek 16 godina i živi na relaciji Pula - London, gdje se školuje na Arts Ed školi za scenske umjetnosti i gradi glumačku karijeru. Osim hrvatskog govori talijanski, engleski, francuski i španjolski jezik.

Gaia Anastasia Otočan je još kao djevojčica pokazivala afinitet i nevjerojatan talent za glazbu, glumu i ples, što je zasigurno naslijedila od majke Doris koja je diplomirala na glazbenoj akademiji. Pjevati i glumiti započela je u Puli, u Dječjem zboru Zaro, Teatru Naranča, te Dramskom studiju INK.

 

Kada se obitelj zbog očevog posla preselila u Bruxelles, roditelji su prepoznali njezin talent i odlučili je snažno podržati u tome. Tako je sedmogodišnja Gaia i u Bruxellesu nastavila s pjevanjem i glumom.

Bila je član dječjeg zbora Nacionalne belgijske opere - Kraljevskog teatra La Monnaie, te je pet godina nastupala u talijanskoj kazališnoj družini Le Piccole Canaglie i bila članica English Theatra.

Osim toga u Bruxellesu je pohađala i glazbenu školu Academy of Music of Uccle (flauta, solfeggio, klavir), plesni studio Studio Vibes (hip hop), te školu mjuzikla Voix d'Or.

S Gaiom smo razgovarali u restoranu Fabbrica u Kandlerovoj ulici u Puli, inače jednom od nekoliko restorana u vlasništvu njezine obitelji, gdje ljeti voli, kada je u rodnom gradu, pomagati roditeljima. Ovaj prekrasan restoran u kojem se nekada nalazila tvornica duhana, a kasnije i tvornica trikotaže, zadržao je autentičan izgled nekadašnje zgrade i bio je pravi izbor za razgovor s ovom svestranom djevojkom.

Na razgovor je Gaia došla u uskoj bež haljini koja je isticala njenu vitku figuru, a brižno njegovana duga kosa ležerno joj je padala niz ramena. Bez šminke, bez modnih dodataka, samo naoružana osmijehom koji je otkrivao mobilni aparatić za zube, popularne zvjezdice.

Gaia Anastasia nije klasična ljepotica, ona je jednostavno prelijepa i posebna. Ima onaj faktor X koji podrazumijeva neke druge kategorije poput energije koju osoba isijava, samopouzdanje, duhovitost, simpatičnost...

A ona sve to ima i odmah me je osvojila svojom jednostavnošću i zanimljivom pričom o njenom putu od pjevačke do glumačke karijere koji još traje. Ove je godine završila prestižnu Sylvia Young Theatre School, srednju školu za scenske umjetnosti koji su pohađale Amy Winehouse, Rita Ora, Dua Lipa, Emma Bunton, nekadašnja članica Spice Girls i brojni drugi umjetnici.

Školovanje nastavlja u Arts Ed školi za scenske umjetnosti gdje je već prošla audiciju za smjerove glume i mjuzikla. Art Ed je jedna od najpoznatijih škola scenskih umjetnosti u Ujedinjenoj Kraljevini. Osnovana je prije 85 godina, a njezin ravnatelj je Andrew Lloyd Webber, najuspješniji kompozitor mjuzikla na svijetu (Cats, Jesus Christ Superstar, The Phantom in the Opera, Evita, Sunset Bulevard…)

Ove godine Gaia je prošla sve audicije i postala je članica National Youth Theatre (poznati bivši učenici Helen Mirren, Daniel Craig, Ed Sheeran, Orlando Bloom…) te National Youth Music Theatre (među bivšim učenicima su Idris Elba, Jude Law…).

Gaia je puna iznenađenja. Saznajemo da u slobodno vrijeme piše i sklada pjesme. A jednu od njih za koju potpisuje i aranžman imali smo prilike čuti. Ona je i koautor pjesme 'Casino' koja je ove godine na natjecanju The Young Songwriter 2024 ušla u Top 30 UK/Ireland, u kategoriji natjecatelja od 16 do 18 godina. Zadnje tri godine usavršava i mjuzikl na Spirit-Young Performers Company.

Ova svestrana djevojka prošla je na čak osam prijemnih ispita, za školu glume ali i pjevanja. Međutim, odabrala je glumu.

Na pitanje zašto je odabrala baš glumu, a ne recimo pjevanje koje joj također leži, rekla nam je da „želi biti ozbiljna glumica koja može glumiti, pjevati i plesati, a ne netko tko će moći raditi sve tri discipline, ali polovično“.

Iako se zadnjih nekoliko godina usavršavala i za mjuzikl, u budućnosti se ne vidi kao glumica u mjuziklima. „Želja mi je glumiti u filmovima“, rekla je odlučno i naglasila da nema nekog posebnog uzora među glumicama, ali voli Millie Bobby Brown, koja je također mlada počela glumiti.

Gaia Anastasia Otočan i Eleonora Matković Čakić

Prije dvije godine, reći će nam, snimila je jednu reklamu za Cambridge. Ulogu u spotu za Cambridge dobila je na audiciji, na koju ju je poslala njezina agencija.

„Trebala sam imati talijanski akcent i glumiti studenticu koja uči engleski. Tada sam tek učila engleski pa sam imala čudan naglasak“, rekla je Gaia čiji je engleski sada toliko dobar da slobodno može glumiti Engleskinju u nekom filmu ili seriji.

Štoviše, ona je toliko usavršila engleski jezik, ali i glumu da može glumiti različite naglaske, pa nas je, dok smo razgovarali s njom, nasmijavala glumeći Ruskinju, Španjolku i Talijanku kako govore engleski jezik, ali i Amerikanku iz južnih saveznih država, što je bilo jako zabavno slušati.

Tada sam se još više uvjerila koliko je ova djevojka izrazito talentirana i da neće biti iznenađenje ako je jednog dana budemo gledali u nekoj hit filmskoj ili tv produkciji.

Kada završi još ove dvije godine škole glume, Gaia Anastasia će steći zvanje glumice, ali njeni planovi idu dalje. „Voljela bih otići na dramaturgiju ili fakultet za glumu. Prijavit ću se na oboje pa ću odlučiti“, kaže nam ova simpatična Puljanka koja je nedavno sudjelovala i u svojoj prvoj modnoj reviji noseći modele Anje Stehlik. Nema sumnje, i posao manekenke obavljala bi odlično.

Ali ključ uspjeha nije samo u talentu, kojeg Gaia nesumnjivo ima. To je samo odskočna daska i talent sam po sebi nije dovoljan. Zna to i Gaia pred kojom su još godine kontinuiranog učenja i rada. Ali ne sumnjamo u nju. Sigurna sam da ćemo se jednog dana, kada bude glumila u poznatim filmovima hvaliti: Ona je naša!

 

Tweet

Posljednje novosti