Čeka se potvrda vijećnika

Čak 16.200 Puljana dobiva umirovljeničku iskaznicu. Evo koje će benefite donijeti

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

22.08.2024 - 11:58
Enco Crnobori i Mauro Ukušić (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)
Enco Crnobori i Mauro Ukušić (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća Pule, koja bi se trebala održati 10. ili 11. rujna, naći će se prijedlog pravilnika o umirovljeničkoj iskaznici. Riječ je o kartici uz pomoć koje bi umirovljenici, a u Puli ih je prema posljednjih podacima 16.200, na jednostavan način ostvarivali različite beneficije u javnim gradskim poduzećima i ustanovama, poput odlaska u kino i besplatne vožnje Pulaprometovim autobusima. Usvoje li vijećnici ovaj prijedlog, Pula bi bila prvi grad u Hrvatskoj čiji bi građani ostvarivali pravo na umirovljeničku karticu. Ona bi bila čipirana, a osim popusta i besplatnih usluga u gradskim trgovačkim društvima i ustanovama, postojala bi mogućnost da penzioneri ovim putem ostvare popuste i u trgovinama, jasno, onim s kojima bi se postigao dogovor.

 

O čemu se točno radi, objasnili su na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik istarske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Enco Crnobori, njegov zamjenik i predsjednik pulske podružnice stranke Mauro Ukušić i Vesna Petrović, potpredsjednica pulskog HSU-a.

Vesna Petrović, Enco Crnobori i Mauro Ukušić

Radi se o ideji HSU-a koju su prihvatili u Gradu Puli, pa će o spomenutoj odluci odlučivati i gradski vijećnici. Vesna Petrović objasnila je da penzioneri, da bi dokazali svoj status, moraju odlaziti u banku po isječak mirovine, što im je često kompliciralo čitav postupak ostvarivanja određenog prava. Neke tvrtke odobravaju beneficije samo umirovljenicima starijima od 65, a u HSU-u zahtijevaju da to dobiju svi penzioneri, pa i oni ranije umirovljeni jer – umirovljenik je umirovljenik, ma koliko godina imao, smatraju u ovoj stranci, koja u Istri ima 10 podružnica, a vijećnike u Fažani, Novigradu, Umagu, Raši, Marčani i Pazinu. Dobivanjem kartice beneficije bi vrijedile za sve penzionere, a ne samo neke.

Petrović je podsjetila da je Grad Pula prihvatio njihov prijedlog za povećanje cenzusa sa 100,99 na 322 eura za ostvarivanje besplatnog javnog gradskog prijevoza.

Iz HSU-a vele da mijenjaju stranački Statut kako bi na izbore mogli izlaziti zajedno s nezavisnim listama. Podsjetili su da ujesen u saborsku proceduru ide prijedlog usklađivanja mirovina po formuli 85:15, za razliku od sadašnjih 70:30, što znači da bi mirovine od 1. siječnja 2025. rasle za oko 8,73 posto.

Tweet

Posljednje novosti