Nakon prosvjeda u pulu stiže ministrica

Direktor cementare traži uklanjanje mjernog uređaja. Evo što mu je odgovorio Zoričić

Piše: Igor Radić

19.08.2024 - 16:52
S prosvjeda na Stoji (Snimio: Milivoj Mijošek)
S prosvjeda na Stoji (Snimio: Milivoj Mijošek)

Iz Ministarstva zaštite okoliša objavili su da je za ovaj tjedan zakazan sastanak ministrice Marije Vučković i pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića u povodu nekoliko pritužbi građana tijekom srpnja o potencijalno zagađenju zraka cementare Calucem u Puli. Doznajemo da će se sastanak održati u petak.

Potvrda je uslijedila nakon prosvjeda, na kojem se u petak pred cementarom na Stoji okupilo stotinjak građana zbog, kako kažu, previsokih emisije štetnih čestica, koje pokazuje mjerni uređaj što ga je u blizini tvornice postavio Grad Pula.

 

Iz Ministarstva ističu da upravo taj mjerni uređaj „ne posjeduje potrebnu autorizaciju, nije sukladan zahtijevanim normama niti ga kontroliraju nadležni laboratoriji“. Stoga Ministarstvo i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) njegove podatke ne mogu smatrati pouzdanima.

Ministarstvo je, svejedno, predstavke građana proslijedilo na postupanje Državnom inspektorat. Inspekcija je, pak, po nadzoru izvijestila da „pregledom dnevnih rezultata kontinuiranog mjerenja iz nepokretnog izvora kupolne peći navedenog trgovačkog društva, obavljenih u srpnju i kolovozu, nije utvrđeno prekoračenje graničnih vrijednosti niti jednog od mjerenih parametara pa tako niti za sumporov dioksid, odnosno rezultati mjerenja su unutar graničnih vrijednosti koji su propisani okolišnom dozvolom“.

Iz Ministarstva naglašavaju i da je Grad Pula, temeljem zahtjeva inspekcije zaštite okoliša, 28. veljače donio Odluku o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene koja će se provoditi od strane akreditiranog laboratorija četiri puta godišnje po dva tjedna. Mjerenja, međutim, prema navodu inspektorata, nisu niti započela. Također, Ministarstvo s DHMZ-om utvrđuje tehničke uvjete za eventualno uključivanje dodatnog senzora za sumporov dioksid u postaju Pula Fižela, zaključuje se u priopćenju.

Istovremeno, iz tvrtke se pozivaju na njihova interna mjerenja koja pokazuju prosječnu koncentraciju sumpor dioksida od 492 mg/m³, što je niže od dozvoljene granice od 1.200, tj. sve je u skladu s okolišnom dozvolom.

Podsjetimo, na prosvjedu je pokrenuta kampanja slanja pojedinačnih zahtjeva građana putem e-pošte, svojevrsne peticije kojom će se od Ministarstva tražiti da revidira okolišnu dozvolu tvornici u skladu s europskim standardima po kojima, kada je riječ o sumporovom dioksidu, maksimum iznosi 400 miligrama na dnevnoj razini. To, rečeno je, poštuju sve druge tvornice u Europi, izuzev pulske cementare.

Na ovu temu danas su se u Gradu sastali Zoričić, direktor Calucema Mihajlo Mirković i ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović.

"Opremanjem mjerne stanice novim potrebnim uređajima kao i angažmanom mobilnih laboratorija dobit će se stalni monitoring te time i relevantni podaci o kvaliteti zraka, temeljem kojih će se tražiti konkretno rješenje i pratiti poboljšanja. Da bi mjerenja bila vjerodostojna, Grad je pokrenuo razgovore s DHMZ-o  te nadležnim ministarstvima s ciljem hitne reaktivacije mjerne stanice na Fiželi. U suradnji sa Zavodom pratit će se razina buke te će biti pokrenute epidemiološke mjere", priopćeno je sa sastanka. 

Mirković  je najavio da će u rujnu javnosti predstaviti konkretne mjere poboljšanja u radu tvornice za smanjenje zagađenja, koje se, međutim, ne mogu primijeniti u kratkom roku. Direktor Calucema zatražio je od Grada da ukloni mjerni uređaj koji je postavio, s obzirom na to da ne daje relevantne podatke. Gradonačelnik je, pak, odgovorio da se o tome može razgovarati tek nakon što se aktivira uređaj na Fiželi.

„Važno je da sustavno i intenzivno pronađemo rješenja i mi, kao Grad, sa Županijom, Nastavnim zavodom i nadležnim ministarstvima te naravno u suradnji s Calucemom. Problem cementare nije nastao jučer, ali nam to nije opravdanje da ga ne riješimo što prije“, zaključio je Zoričić. 

Tweet

Posljednje novosti