NAKON ČETIRI DESETLJEĆA PONOVNO ‘KUĆI’

U Umagu 'provjetrili' svlačionicu no i dalje su favoriti za naslov

Piše: Siniša Žulić

17.08.2024 - 06:00
Mario Sirotić, trener Umaga
Mario Sirotić, trener Umaga

Gotovo su četiri desetljeća prošla otkako je Mario Sirotić posljednji put bio dio rukometa u Umagu, usprkos tome što svoj grad gotovo da nije napuštao. Epitet vrsnog vratara donio mu je angažmane u mnogo poznatijim sredinama, da bi najveći dio svoje igračke pa i početak trenerske karijere proveo u Italiji, a od 2004. godine više od petnaest sezona proveo u Buzetu, mjestu njegovih predaka, mahom u premijerligaškim godinama kluba podno Ćićarije. 

Novopečeni umirovljenik, po struci profesor tjelesne kulture, ostao je aktivan u rukometu kao izbornik reprezentacije gluhih, sa kojima uzima zlata gdje god se pojave, bilo da se radi o europskim, svjetskim ili olimpijskim natjecanjima. Nakon što su prvenstveno zbog poslovnih obveza od rada s prvom momčadi odstupili Bruno Maros i Ivan Sever, koji će nastaviti raditi s mlađim kategorijama umaškog kluba, odluka uprave kluba sa sjeverozapada Istre pala je na domaće provjereno ime.

- Još u Buzetu sam rekao kako više neću voditi ligaške momčadi, no došao je poziv domaćeg kluba na čijoj klupi nisam nikad sjedio i shvatio to kao još jedan izazov. Umaški dres nosio sam u dva navrata, od 12 do 17 godine te ponovno od 27 do 29 godine, prisjeća se svojih domaćih epizoda Mario Sirotić. 

 

Iako je start priprema bio najavljen za petak, novi umaški strateg svojim je rukometašima dao još tri dana odmora.

- Ništa ne bi dobili da smo započeli u petak, pa smo početak premjestili na ponedjeljak. Igrači su dobili program po kojem trebaju raditi i barem 70 posto biti spremni na početku priprema. Radi se o ozbiljnim dečkima i ne sumnjam da će tu sve biti u redu. Smatram da je šest tjedana sasvim dovoljno da se dobro pripremimo, uz još pet, šest pripremnih susreta. Doduše trebati će se doduše ponovno uigrati zbog velikog broja novih igrača, a i mojih zamisli koje su sigurno nešto drugačije od dosadašnjih, dodaje Sirotić.

Ni umaška svlačionica nije ovog ljeta bila lišena značajnog ‘provjetravanja’. Osim promjena u stručnom dijelu, Umažani su promijenili i polovicu prošlosezonske momčadi. Prošlogodišnje najveće pojačanje Gabriel Buvinić te najbolji strijelac Marin Sinčić, koji su zbog ozljede propustili veći dio prošlosezonskog drugog dijela, od ove sezone neće više nositi ‘žute’ umaške boje. Nema više ni drugog vratara Vite Perinovića kao ni pivota Ivana Majića. Suradnju s Umagom nije produžio ni vanjski igrač Mario Ćulum.

U suprotnom smjeru, put Stella Marisa, stigli su Nicholas Modrušan desno krilo iz Buja te povratnici u bivše redove vratar Adrian Milin-Ungar, Benjamin Knežević te Urh Jakob Poberaj, koji se vraća nakon sanirane ozljede. Sirotić je iz reprezentacije gluhih doveo i mladog lijevog vanjskog igrača Andreja Juričevića, koji je dosad nastupao za riječku Kozalu, a dolazi i jedan crnogorski pivot.

Umažani su kao drugoplasirani igrali kvalifikacije za ulazak u Premijer ligu, no nažalost nisu uspjeli ući u veći rang. No, bez obzira na brojne promjene i dalje su najveći favoriti za naslov prvoligaške karavane na jugu.

- Ambicije su boriti se za vrh no hoćemo li to postići teško je u ovom trenutku reći. Mnogo toga ovisi i o zdravstvenom stanju igrača, s obzirom da je Umag u prošloj sezoni imao veliki broj ozljeda. Za razliku od lani, ima tu nekoliko momčadi koje konkuriraju za prvu poziciju. Vidjelo se prošle godine da tu ima još ekipa koje mogu na svom parketu uzeti bodove favoritima. Stoga sam siguran da će naslov osvojiti ekipa koja teško da će sezonu završiti bez barem četiri, pet poraza. Raspored na početku sezone nam je baš paklen s obzirom da u prva tri kola imamo dva izuzetno teška gostovanja u Zadru i Buzetu i nakon toga ćemo vidjeti koje su naše mogućnosti, kaže novi umaški strateg Mario Sirotić.

Tweet

Posljednje novosti