JEDINI ISTARSKI GRADONAČELNIK VOLONTER

KAJIN ZA ISTU NAKNADU 'Kad sve odbijete, prije je to minus nego nula eura'

Piše: Igor Radić

14.08.2024 - 06:02
Damir Kajin (Snimio: M. Mijošek)
Damir Kajin (Snimio: M. Mijošek)

Od deset istarskih gradova samo je u Buzetu gradonačelnik volonter. Ondje Damir Kajin ne prima plaću, već naknadu, budući da uživa povlaštenu saborsku mirovinu, koju je prije 12 godina bio ulovio, umirovivši se na jedan dan uz znamenitu poruku „ne želim biti jedini štupido“.

Nakon što je Vlada potkraj srpnja povećala osnovicu za izračun plaća državnih dužnosnika na 947,18 eura, tj. za čak 83 posto, pisali smo o novim plaćama istarskih gradonačelnika. Poslali smo upite svima, a osim toga hoće li se lokalnim prvacima automatizmom podebljati "bušte", zanimalo nas je i eventualno planirano povećanje osobnih dohodaka za gradske službenike, odnosno ostale djelatnike čije se plaće isplaćuju iz proračuna.

 

Prvi je odgovorio Buzet, odmah idućeg dana, a neki veći gradovi poput Rovinja i Poreča, eto, još nisu, ni nakon dva tjedna, vjerojatno zbog godišnjih odmora, ali valjda hoće ubrzo.

„U mom slučaju ništa se neće promijeniti jer ću i ubuduće primati 663 eura naknade. Makar, kada odbijete dolazak na posao, zdravstveni pregled, marendu… Prije je to minus nego nula eura. Kako će taj odnos biti reguliran nakon isteka mog mandata, ne znam“, odgovorio nam je Kajin.

Precizan kao i inače, podastreo je podatke o tome da mu je, otkako je na mandatu, od 8. lipnja 2021. do od 3. lipnja 2024. godine iz gradskog proračuna isplaćeno ukupno 20.584,88 eura neto, odnosno 31.264,03 eura bruto. To na račun volonterske naknade, dnevnica i putnog troška.

Inače, Kajin je u imovinskoj kartici, podnijetoj u siječnju ove godine, prijavio mirovinu u mjesečnom neto iznosu od 1.530 eura. U međuvremenu je, doduše, bilo i korekcija povlaštenih mirovina.

Buzetski gradonačelnik ne dvoji o tome da se mora nastaviti usklađivanje plaća s onima iz državne uprave, no…

„Za nas, uz najniže troškove usluga kakve ima Grad Buzet, to postaje sve teže izvedivo“, poručuje Kajin te dodaje:

„Plaće se u Gradu Buzetu do 2021. godine nisu 13 godina povećavale niti za jedan cent. Otada jesu, i to šest, a u domu umirovljenika sedam puta. Do travnja ove godine plaće u Gradu, odnosno proračunskim korisnicima bile su neznatno više nego u državnim službama, no nakon nove Vladine osnovice od 947 eura i novih koeficijenata počinju znatno zaostajati pa je logično da se korigiraju“.

To je nužno, kaže, ukoliko se želi zadržati ljude, ali…

„Ne može Vlada, a ne vodeći računa o mogućnostima lokalne samouprave, pristajati u predizborno vrijeme na zahtjeve sindikata pritom kaneći povećati i neoporezivi dio na plaće, jer ispada da će mali gradovi, koji nisu uz more, iz proračuna moći servisirati samo plaće“, zaključuje prvi čovjek Buzeta.

 

 

 

 

Tweet

Posljednje novosti