ovo su konkretne brojke

Konobar iskreno objasnio koliko zarađuje u Istri, ali i što je euro napravio manči

12.08.2024 - 21:02
Ilustracija (foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell)
Ilustracija (foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell)

Golemi kamp u malom istarskom mjestašcu Taru koji se prostire na više od 90 hektara, a može primiti između 11 i 12 tisuća gostiju već je godinama ljetni dom Olivera Bevandića iz Velikog Trojstva kod Bjelovara, piše Klikni.hr.

Iza ovog 40-godišnjaka je 17 godina radnog iskustva na sezonama u Hrvatskoj, ali i Austriji i Njemačkoj, a za Klikni.hr je progovorio o tome kako je biti sezonac, jesu li istinite priče o visokim primanjima radnika na Jadranu, ali i je li bolje raditi na kod nas na moru ili austrijskim skijalištima.

"Moja sezona traje šest mjeseci – od travnja pa sve do listopada, a radim kao konobar u jednom restoranu i pizzeriji u jednom od najvećih europskih kampova. Dulje od tih šest mjeseci ne bih mogao pratiti ovaj tempo jer je posao vrlo specifičan. Kada biste dan proveli samo stojeći na suncu, bilo bi vam teško, no kada trebate trčati i primati goste, potrebno je puno i fizičke i psihičke snage, tako da je šest mjeseci rada sasvim dovoljno", kaže Bevandić, pojašnjavajući kako je najviše posla u restoranu ima u večernjim satima kada sa svojim kolegama posluži više od 500 gostiju, a kompletna terasa koja istovremeno može primiti više od 100 ljudi se izmijeni tri do četiri puta.

 

"Takav tempo je dosta teško pratiti pa nekako ispada da su ovakvi poslovi sve manje privlačni našim ljudima. Dok su nekada moji kolege mahom bili Slavonci, danas su to sezonci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, a u posljednje vrijeme dolaze i, recimo, Filipinci. Jednostavno se mijenja struktura radne snage", priča Bevandić, iskreno progovarajući koliko zaradi sezoni.

"Na plaće se uvijek žalimo i to s razlogom jer su slabe. Moja startna plaća je oko 1.000 eura. Smatram da je to jako malo. Zahvaljujući dvokratnom radu, radnim nedjeljama, blagdanima i praznicima, navučem dodatnih 150 eura, a svaka tri mjeseca dobijemo i 400 eura bonusa. Dakle, sada sam imao između 1.400 i 1.500 eura, no taj bonus neću dobiti u kolovozu, već samo golu plaću i eventualne dodatke za blagdane i nedjelje. Za mene je i 1.400 malo, a kamoli ovih 1.100 koliko sada očekujem. Kako je kod drugih na sezoni, ja ne znam, no ovo je moja plaća", ističe Bevandić, otkrivajući kako se dobar dio zarade konobara zapravo krije popularnom bakšišu.

"Napojnice su ono što konobare drži. Tako zaradim više od plaće, no i to se promijenilo otkako je došao euro. U vrijeme kad smo imali kune, strani gosti, koji čine 99 posto naših gostiju, uopće nisu razumjeli vrijednost naše valute. Račun od 450 kuna bi plaćali s 500 kuna, a tih 50 kuna ostatka bi ostavljali konobaru. Tih istih 500 kuna je danas 68 eura, no tu cifru plaćaju sa 70 eura i ostavljaju dva eura za napojnicu. Osim toga, znalo se dogoditi da na račun od 1.000 kuna dobijem i 200 kuna napojnice. Kao što sam rekao, sada je to uglavnom par eura, a napojnica od 20 eura dogodi se tek tu i tamo", govori Bevandić.

Više možete čitati na linku.

Tweet

Posljednje novosti