Odzvonilo 'cestovnom terorizmu'?

Foto U Plominu postavljena kamera za promet: 'To je jako pohvalno'

12.08.2024 - 19:06
Posjetitelji Plomina moći će sigurnije šetati nakon što je kraj državne ceste postavljena kamera
Posjetitelji Plomina moći će sigurnije šetati nakon što je kraj državne ceste postavljena kamera

"Jako je pohvalno da je kamera postavljena preventivno, a ne zbog neke teže nesreće, ili ne daj Bože, gubitka ljudskih života", objašnjava nam Loris Knapić iz kultnog plominskog restorana "Dorina", dok 12. kolovoza poslijepodne ugodno ćaskamo u klimatiziranoj sali, koja još uvijek nije izgubila šarm one stare oštarije kraj koje su se nekad redovito zaustavljali autobusi na redovnim linijama Labin - Rijeka.

Samo desetak metara od nas, vani, na paklenoj vrućini, vozačima i prolaznicima je bilo puno gore, a naročito radnicima firmi Elektro Vukelić i Sikurit, koji su, dok je kamion 'lebdio' iznad zemlje na metalnim nogama, na dizalici postavljali kameru za nadzor prometa. Nalog su, nakon brojnih traženja mještana i rasprava u Općini, dale Hrvatske ceste, koje upravljaju državnom cestom D66, a koja prolazi i kroz Plomin.

"Nisam samo vlasnik dvaju ugostiteljskih objekata, nego i živim uz samu cestu. Zadnjih godina, pogotovo otkako je cesta popravljena i u boljem stanju, a i auti su bolji i brži, trpimo - ja bih to nazvao - cestovni terorizam. Malo ljudi se pridržava ograničenja u prometu. Stranci malo, a naši pogotovo ne. I kamioni i autobusi prebrzo voze, i sva sreća da se svih ovih godina nije dogodila neka tragedija, pa da bi to bio razlog da se ograničava promet na taj način", priča nam Knapić. Inače, brzina je u naselju Plomin limitirana na 40 kilometara na sat.

Dodaje da je u Plominu, osim ugostiteljskih objekata i crkva, u kojoj se stalno održavaju mise, a tijekom ljeta, kad je sezona kupanja, velika je frekvencija prometa, kojoj doprinose i ribari. Stalno se, kazao je, kod place u Plominu netko uključuje u promet, ili iz smjera Plomin Luke prema Rijeci, ili obratno. 

"Populacija koja posjećuje nedjeljne mise je starija populacija. Nisu toliko spretni šoferi. A nažalost, motociklisti, koliko god su humani, ima ih i nekolicina, lokalnih, koji kvare taj status. Skidam im kapu na hrabrosti, kako brzo prolaze i kako voze. Ne daj Bože da se nikome ne dogodi nikakvo zlo ni tragedija", zaključuje Knapić.

Na naše pitanje je li problem i parking, Knapić odgovara potvrdno, no dodaje da je to stvar Općine. 

"Mi još uvijek imamo malo mjesta, gdje parkiramo naša vozila i vozila djelatnika, a svi koji dolaze posjetiti Plomin i naše restorane, ili idu u crkvu, ili na sprovod, imaju isti problem kao i svugdje u malim gradovima, pa tako i u Plominu", objašnjava naš sugovornik koji je svojedobno bio aktivan u Udruzi za grad Plomin, dok rad novoosnovane - Udruge Za Plominštinu, sa sličnim ciljevima, još uvijek promatra.

"Pratim je iz medija. Nisam se uključivao, jer sam rekao - dajmo im malo vremena, da vidimo u kom pravcu će se kretati i čime će se baviti i koji će im biti prioriteti. Ako budem osjetio potrebu, uključit ću se", zaključio je Loris Knapić. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Tweet

Posljednje novosti