ZA SVE GENERACIJE

U Pazinu opet vrlo zanimljiva priredba. Stižu i Amerikanci

Piše: Igor Radić

08.08.2024 - 17:02
Trenutno šesti igrač u Europi - Albert Ivančić (Snimio: M. Mijošek)
Trenutno šesti igrač u Europi - Albert Ivančić (Snimio: M. Mijošek)

U Pazinu ne miruju s kvalitetnim manifestacijama. Nakon proslave Dana Grada, pučke fešte Rim, i brojnih popratnih programa, idu korak dalje, pa će tako od 9. do 11. kolovoza ugostiti ozbiljnu međunarodnu priredbu.

Radi se o Američkoj cornhole ligi Croatia Open, koja će u sportskoj dvorani srednje škole okupiti najjače europske igrače, a stižu i profesionalci iz Amerike.

 

Cornhole postaje sve popularnija igra u Istri. Idealna je za sve generacije, nešto poput boćanja, pa i ne čudi da su na Poluotoku zarazu njome proširili upravo boćari i pljočkari. Tu se boća ne bliža bulinu, nego se vrećice, nekad punjene kukuruzom (otuda i naziv), ubacuju u rupu na drvenoj ploči s više od osam metara udaljenosti.

Pazin je prvi put ovako jak turnir ugostio lani, doznajemo od organizatora, predsjednika Cornhole kluba Istra Pazin Alberta Ivančića, koji je trenutno po plasmanu šesti igrač u Europi. Mnogi ga znaju i kao dobrog boćara i automobilista.

Majstori na djelu

Prijavljeno je više od 120 igrača, među kojima njih čak 14 koji se nakon 11 odrađenih turnira nalaze među top 20 najboljih na euro-ljestvici.

„Ne čudi stoga da je pazinski turnir po kvaliteti u drugom rangu ovog natjecanja s Francuskom, Švicarskom i Njemačkom, što je za nas velika čast. Preostalih devet zemalja spadaju u treći, a jedino je završnica prvi rang i odigrava se u rujnu u Njemačkoj. Ovo je za nas velika čast“, ističe Ivančić.

Objašnjava da liga nosi prefiks „američka“ jer se tek drugu godinu igra na Starom kontinentu. „I naziv će se brzo promijeniti pa neće biti zbunjujući, budući da je ovo, ipak, europska liga“, dodaje.

U Pazinu je natjecanje otvoreno za sve – svi se mogu okušati u cornholu ili samo pogledati majstore na djelu.

Istarski igrači moći će odmjeriti snagu s najboljim europskim (Snimio: M. Mijošek)

„Željeli smo ponovno ugostiti ovako jak turnir da domaći igrači iz istarske lige imaju, eto, priliku oprobati se s najjačima iz Europe. Nastojimo cornhol popularizirati i u ostalim krajevima Hrvatske jer na državnom prvenstvu sudjeluju uglavnom Istrijani te nekoliko zagrebačkih igrača“, kaže Ivančić.

Turnir se sastoji od pet disciplina. Sve započinje u petak u 12 sati „SWAP“ natjecanjem, a nakon toga u 17.30 je „team event“. U subotu u 9 sati na rasporedu je natjecanje u parovima, dok je u 18 „Blind Draw“ natjecanjem. Nedjelja je, pak, rezervirana za pojedinačno natjecanje, koje započinje u 9 sati.

Ukupni nagradni fond iznosi više od 5.500 eura.

 

 

Tweet

Posljednje novosti