Doktor za angurije Luciano Musizza

U Rošinima rastu najveće i najslasnije lubenice! Dođite na našu feštu i uvjerite se

Piše: Milan Pavlović

03.08.2024 - 08:40
Luciano Musizza (foto: Milivoj Mijošek)
Luciano Musizza (foto: Milivoj Mijošek)

Početak kolovoza već godinama je rezerviran za najsočniju i jednu od najslađih ljetnih manifestacija - Feštu od angurije koja se večeras održava u mjestu Rošini nedaleko Poreča u kojem rastu najveće i najslasnije lubenice u Istri. Tvrdnja je to koju smo, prije nego što smo je zapisali, ipak morali provjeriti, te smo se zaputili do Rošini kako bi pronašli Luciana Musizzu koji je, kako smo čuli, jedan od najvećih istarskih proizvođača, ali i pravi doktor za angurije!

 

Luciana smo zatekli u pripremama za feštu, a nije to mali posao, jer treba na njoj angurijama i melonima nahraniti više od tisuću posjetitelja, što domaćih, što turista, koji će s tim ciljem večeras stići s raznih strana.

“Moramo se dobro prontati jer iz godine u godinu dolazi nam sve više posjetitelja, pa se tako lani na ovoj našoj fešti pojelo više od tone lubenica.”, kaže nam naš domaćin kojeg odmah na početku uspijevamo nasmijati amaterskim pitanjem “hoće li ih onda biti dovoljno za večeras?”

Sočnih, slatkih angurija ima, sad kad im je puna sezona, da se njima mogu nahraniti “četiri fešte i pet općina”!

Luciano je rođen i odrastao u Rošinima, te se silom životnih prilika i neprilika još od vrlo rane dobi morao brinuti o obitelji i preuzeti mnoge ozbiljne poslove od kojih je onaj najvažniji bio rad u polju sa svim svojim pravilima, obavezama, ali i zadovoljstvima koje donosi uspješno završen posao i bogat urod.

U ovim ljetnim danima veliki dio tog zadovoljstva vezano je uz još jednu dobru sezonu “kraljice ljeta” lubenice koje, imate takav dojam, pred vašim očima rastu i natječu se koja će veća dočekati zrelost i krenuti put neke trpeze.

“Anguriju smo počeli proizvoditi još prije trideset let i onda je u suradnji s našom Turističkom zajednicom Tar Vabriga došla ideja da taj nas ponos i zadovoljstvo kroz jednu feštu predstavimo i ponudimo i našim gostima. A imamo za to odličan razlog jer uz ovu klimu, crvenu zemlju i ljubav s kojom je uzgajamo naša angurija je dobra i mora biti dobra. Prije desetak godina krenuli smo s organizacijom fešte, ljudi su bili kontenti i svako lito bilo je sve više posjetitelja, tako da smo od 300 s početaka sad sigurno došli na priko miljar.”, govoreći o počecima fešte u Rošinima kaže nam Luciano Musizza.

Luciano Musizza i Milan Pavlović

Nije ni čudo jer Rošini, koji teritorijalno pripadaju Tar Vabrigi, nalaze se na svega nekoliko kilometara od šampiona hrvatskog turizma Poreča, a kako se dobar glas brzo proširi tako je i na ovu feštu, nedugo nakon njenih početaka, počelo s raznih strana pristizati sve više i više automobila. 

Angurija, bez obzira na broj posjetitelja, uvijek ima dovoljno, ali proizvođača, kaže nam Luciano, ipak je puno manje nego što ih je bilo prije desetak godina. “Od Novigrada do Pule bilo je čak 75 proizvođača, no nakon propasti Agrokora, dugova i malih otkupnih cijena, mnogi su od tog posla odustali i okrenuli se nečem drugom.

“Delali smo tad i mi devet artikala i svako jutro je iz Rošini išao jedan kamion robe, pa se dogodio taj pad, ali zadnjih nekoliko godina tržište se ponovno koliko toliko normaliziralo i otkupne cijene su donekle korektne.”, kaže naš sugovornik dodajući da se taj zaokret dogodio kad su otkupljivači shvatili da niskim otkupnim cijenama gase proizvodnju i da bi im se vrlo brzo moglo dogoditi da ostanu bez robe. “Bi rabilo još malo bolje, ali sad je ajde, ajde, ajde nu.”, komentira.
Od devet, u svojim poljima danas uzgaja tri poljoprivredne kulture, a to su lubenica, dinja i krumpir. 

Sezona lubenice traje dva mjeseca jer planirano se sadi u etapama kako bi tako i sazrijevala i bila spremna za tržište. Otkriva nam i kako je za dobar urod ključna “friška i nova zemlja”, odnosno da se nakon jedne sezone uzgoja lubenica zemlja od te kulture odmara najmanje pet godina. 

“Ako si je vrga to lito, onda narednih pet je nemoj staviti jer u 90 posto slučajeva ne funkcionira. Ona pusti neke kiseline u zemlju i to se mora očistiti jer ako ne plod se neće razviti kako treba i lubenica neće narasti. Znači zemlja se more koristiti za druge kulture, ali lubenica se na nju more tornati tek kad to vrime pasa.”, kaže nam naš domaćin.

“Odmorena” crvenica, sunce središnje Istre i dovoljno vode da lubenica to sunce izdrži, uz trud i ljubav proizvođača, osnovni su sastojci recepta za impresivne angurije koje će i večeras izazivati zazubice svima koji dođu do Rošini. Prije četiri lita, kaže Luciano, šampionka je imala čak 26 kila i taj rekord teško da će biti srušen, ali vidjet ćemo.
Favoriti su spremni i samo čekaju na pezu!     

Tweet

Posljednje novosti