Ledena strana pićanskih Šćorica

Kamioncin sa sladoledom iz Pazina postao hit na feštama po Istri

29.07.2024 - 19:02
Andrej Kadić i njegova čarolija voćnih okusa
Andrej Kadić i njegova čarolija voćnih okusa

U desetak minuta razgovora, djeca željna ledenog osvježenja prekinula su nas nekoliko puta. Slično kao oni, od sladoledara Andreja Kadića iz Pazina, koji je sa svojim kamioncinom došao na Festival Šćorice u Pićan, uzeo sam breskvu i vaniliju. Prvo što sam primijetio je neobična lakoća tog sladoleda koji se dosta brzo topi.

Nije jako sladak, pa u prvi plan dolazi izvorni okus onoga što se jede, a istovremeno čovjeka ne zasiti brzo i malo utaži žeđ. Riječju, pravi izbor za vruću ljetnu večer. A slične komentare čuo sam i od drugih koji su ga lizali i srkali kraj mene.

"Radimo domaći sladoled i ljudi nas već poznaju, s tim kamiončićem, na svim tim našim pučkim feštama i festivalima. Supruga i ja dolazimo iz Slovenije. Već tamo smo se bavili time. Radili smo i po Italiji. Onda smo došli tu kod none, po ženinoj strani i ostali. Nastavili smo s tim poslom i po Istri, jer smo vidjeli da stvarno, na terenu sladoleda nema. Ima ga uz plažu ili tako, ali mobilne prodaje nije bilo", ispričao nam je.

"Prve godine radili smo samo s kamionom, a kako nam je proizvodnja bila u centru Pazina, a ni tamo nije bilo sladoleda, odlučili smo otvoriti slastičarnicu i nazvali je Ema", nastavio je Andrej.

"Ljudi nas najviše prepoznaju po voćnim sladoledima. Tajna je u tome da sam danas ujutro išao u dućan i na odjelu voća gledao što ću kupiti, odnosno koje je dovoljno zrelo. Ovo što ste vi sada uzeli, breskvu, kupio sam danas ujutro i od njih napravio sladoled. Naši voćni sladoledi imaju stopostotni udio voća i na vodenoj su bazi, tako da ih mogu jesti i oni koji ne smiju laktozu, gluten i slične stvari. Najpoznatija nam je smokva", objasnio nam je naš sugovornik.

Najvjerniji su mu klijenti, kaže, djeca, cure i stariji, ali kod djece se vidi da vole eksperimentirati. A stariji igraju na klasiku: lješnjak, čokolada, vanilija...

Andrej Kadić rodom je iz Slavonije, ali je još kao dijete otišao u Sloveniju. Najprije je bio u Ljubljani, potom u Kopru, a sad je u Pazinu. No stalno je okolo, po istarskim feštama. Negdje odlazi sam, a negdje ga i pozivaju. Od slatkog glava ne boli. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Ledeni užitak na Šćoricama u Pićnu

 

Tweet

Posljednje novosti