VATROMETNA ZAVRŠNICA ATP-A U UMAGU

Najdramatičnije umaško finale Argentincu! Sladokusci došli na svoje

Piše: Siniša Žulić

27.07.2024 - 23:27
NOVI 'KRALJ UMAGA' - Francisco Cerundolo (foto: Srećko Niketić / PIXSELL)
NOVI 'KRALJ UMAGA' - Francisco Cerundolo (foto: Srećko Niketić / PIXSELL)

Bilo je ovo finale za prave teniske sladokusce. Ne sjećamo se kada je posljednji puta odlučujući meč za pobjednika ATP turnira Plava Laguna Croatia Open u Umagu donio toliko neizvjesnosti, drame i preokreta, kao što je to bio sraz Talijana Lorenza Mussetija i argentinskog tenisača Francisca Cerundola. Novi ‘kralj Umaga’ postao je, nakon više od tri sata igre, Cerundolo. On je treći Argentinac koji je imao priliku podignuti, ovoga puta novi pehar, namijenjen najboljem tenisaču na umaškoj zemlji. Nakon prvog nositelja turnira Andreya Rubleva, kojeg je pobijedio u polufinalnom susretu, Argentinac je u finalu slavio protiv drugog nositelja i tako stigao do svog trećeg ATP naslova u kareijeri. 

Očekivano, prepuna ATP Arena ‘Goran Ivanišević’ u Umagu imala je prilike uživati u brojnim predivnim potezima dvojice igrača, koji su se našli na listi nositelja ovogodišnjeg turnira.

 

Nakon prvoga seta izgledalo je kako je talijanski tenisač Musetti znatno bliže naslovu najboljeg. Rezultatom 6:2 osvojio je taj dio susreta, ne dozvolivši Cerundolu niti gram šanse. No, 25-godišnji argentinski je tenisač u narednom setu uspio uzvratiti Musettiju te s 6:4 izjednačiti rezultat u setovima.

Musseti je u posljednjem setu propustio čak šest break šansi, s čijom je realizacijom mogao biti puno bliže pobjedi. No, tek je u sedmom pokušaju oduzeo servis Cerundolu u devetom gemu za vodstvo od 5:4 i omogućio da svojim servisom pokuša završiti ovaj turnir na svoje zadovoljstvo. No, s druge strane argentinski tenisač koristi svoju prvu priliku za ‘break’ u ovom setu te nakon greške Musettija ponovno izjednačuje rezultat i uvodi završnicu finalnog susreta u potpunu neizvjesnost. Talijan je na kraju na svoj servis morao spašavati ostanak u igri i ulazak u ‘tie-break’.

Iz Umaga za Pariz

U posljednjoj igri živaca Musseti je manje griješio, da bi Cerundolo potom sa nekoliko čvrstih udaraca doveo prednost na svoju stranu i došao do tri meč lopte (6:3). U posljednjem poenu, nakon dobrog servisa igrom na mreži došao je i do ključnog poena i velikog slavlja obasjanog već tradicionalnim vatrometom. Cerundolo međutim nema puno vremena za slavlje, jer ga već sutra čeka prvi nastup na Olimpijskim igrama, kao i drugog finalista Lorenza Musettija.

- Nisam znao da će biti vatromet. Bio je ovo odličan show koji je za mene završio na najbolji mogući način. Uživao sam u cijeloj završnici i naravno podigavši pobjednički pehar. Biti će ovo sigurno duga noć, jer sumnjam da ću ići spavati prije dva. Međutim rano imam let iz Pule tako da će ovo biti naporna noć. Što se samog susreta tiče, u prvom setu nisam bio dovoljno agresivan i Lorenzo je lako održavao kontrolu susreta. U drugom setu preuzeo sam određeni rizik i stekao samopouzdanje koje mi je omogućilo da preokrenem meč u svoju korist, rekao je nakon susreta ovogodišnji umaški pobjednik.

Tweet

Posljednje novosti