SAMO LJUBAV U DVIGRADU

Kad odeš na godišnji… Slagati kamenje

Piše: Igor Radić

27.07.2024 - 15:40
Snimio: M. Mijošek
Snimio: M. Mijošek

Ništa ovog vikenda od fotografija haljina koje više otkrivaju nego pokrivaju, šešira, lepeza i ostalih ljetnih rekvizita za šetnju korzom. Naš lutajući fotoreporter Milivoj Mijošek otišao je u krajnost te ovom zgodom isporučio – kamenje. Iskrcao ga u fotogaleriju, učinilo mu se zanimljivim, pa se ti sad slikaj i napiši nešto smisleno.

Kamenje je, doduše, majstorski poslagano, što olakšava posao, baš kao i „samo ljubav“ poruke nepoznatog autora; poruke kakve nam kronično nedostaju u ovo grubo vrijeme.

Osjećaj mira, zadovoljstva i svega dobrog

Lokacija je uvijek magični Dvigrad. Ruševine srednjovjekovnog grada, najvažnije kulturno dobro i turistički adut općine Kanfanar, poslužile su kao bogomdana kulisa za ovakve skulpture, koje se,  pretražili smo, nazivaju inuksuk.

Neki vele da je to indijski, drugi tibetanski običaj, ali slažu se u jednome: da kamenja ovako slažu ljubitelji prirode, pružajući time poseban osjećaj zadovoljstva, mira i svega dobroga.

Dijele se fotografije sličnih „građevina“ i na društvenim mrežama, kažu to je sada u modi. Najviše ih je sa skrivenih uvala i plaža. Mnogi tvrde da i planinari ovako „slobodno grade“ po stazama i vrhovima koje osvajaju.

Uvijek ima i duhovitih komentatora, pa prenosimo onoga koji je poručio: „Odeš na godišnji slagati kamenje na kup…“ Baš će fino pristajati za naslov.

Mile, majstore, daj kamenje i drugi put.

Tweet

Posljednje novosti