dodijeljeno 205.000 eura

Ovo su dobitnici županijskih potpora za turizam

Piše: Istarski.hr

26.07.2024 - 12:27

Nakon provedena tri javna poziva o dodjeli sredstava, istarski župan Boris Miletić potpisao je u Poduzetničkom centru Coworking Pula ugovore o dodjeli potpora turističkim projektima i manifestacijama na području Istarske županije u 2024. godini, ta što je u proračunu osigurano više od 205.000 eura. 

U sklopu spomenuta tri javna poziva dodijeljeno je 91.000 eura za poticanje turističkih manifestacija, 87.500 eura za proizvode i projekte na turistički manje razvijenim područjima i 26.574 eura za financiranje turističkih projekata udruga.

 

Na javni poziv za poticanje projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima stiglo je 17 zahtjeva jedinica lokalne samouprave, lokalnih turističkih zajednica i javnih ustanova u kulturi čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave.

Odobreno je 13 projekata:

Mjera A: Poticanje razvoja selektivnih oblika turizma kao što su outdoor, aktivni i sportski turizam, izletnički (touring), kulturni i vjerski turizam, eno-gastronomski, kongresni i wellness turizam, s pripadajućom javnom turističkom infrastrukturom.

  1. Općina Svetvinčenat - Srednjovjekovne tajne - 2. faza
  2. Grad Pazin - Uređenje vidikovca Zamask
  3. TZO Vižinada - Interaktivni centar za posjetitelje „Maraston“ – radionice
  4. Općina Lupoglav - Izrada i uređenje vidikovca na pješačkoj stazi ''Lupogliano Mahrenfels“
  5. TZO Kaštelir-Labinci - Osmišljavanje recepta i edukacija dionika za projekt ''Prilozi od grampera''
  6. TZO Sveta Nedjelja - Pješačka staza šumberskih dina
  7. Općina Cerovlje - Vidikovac Sidreti
  8. Općina Pićan - Nastavak uređenja i opremanja izletišta ''Bolobonski puči''
  9. TZO Žminj - Kristove krune - osjeti i posjeti
  10. Općina Sveti Lovreč - Obilježavanje pješačke staze ''Put vode“
  11. TZO Kanfanar - Označavanje novih smjerova na penjalištu Dvigrad
  12. Interpretacijski centar Vlaški puti - Nastavak projekta uređenja i opremanja tematskih staza ''Putevi kontrabanda'' i Interpretacijskog centra ''Vlaški puti''

U sklopu mjere B (Poticanje razvoja pristupačnog turizma prilagodbom postojeće ili kreiranjem nove inkluzivne turističke ponude), potporu je dobila Općina Lanišće za nastavak prilagodbe i osiguranja pristupačnosti okolišu Info-interpretacijske točke u Račjoj Vasi

Na javni poziv za poticanje turističkih manifestacija stiglo je 17 zahtjeva  jedinica lokalne samouprave i gospodarskih subjekata, a odabrano je 13 prijava.

U sklopu mjere mjere A, poticanje turističkih top manifestacija, sredstva su dobili:

1. Plavo more d.o.o. - Sea Star festival

  1. Istra D.M.C. d.o.o. - Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč
  2. Top sport events d.o.o. – CRO Race
  3. Općina Sveti Lovreč – Žive jaslice u Svetom Lovreču
  4. Thorax d.o.o. - Istrian spring trophies 2024.
  5. Općina Tinjan - 16. Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu - ISAP 2024.

 

U U sklopu mjere B, poticanje manifestacija na turistički manje razvijenim područjima, novac je usmjeren sljedećim subjektima:

 

  1. AZRRI. d.o.o. - DOVAI - Dani otvorenih vrata agroturizama Istre 2024.
  2. Općina Lanišće - Festival šuma i šumskih plodova
  3. Općina Barban - 48. Trka na prstenac
  4. Grad Buzet - Subotina po starinski 2024.
  5. Općina Pićan - Festival Šćorice
  6. Općina Kaštelier-Labinci - Gramperijada - Prilozi od grampera
  7. Općina Gračišće – 29. Izložba vina Gračišće

 

Na javni poziv za financiranje projekata udruga koje doprinose razvoju zelenog i inkluzivnog turizma, te selektivnih turističkih proizvoda na turistički manje razvijenim područjima prijavilo se 5 udruga, a odabrana su tri projekta kojima je dodijeljeno  26.574 eura. Sredstva su dobili Udruga za održivi turizam u praksi „Eco I do“ - Eco Ja Delan (zelena tranzicija privatnog smještaja u Istri), Sportsko penjački klub Hiperaktiv (uređenje penjališta Kompanj) i Hrvatsko planinarsko društvo 'Planik' Umag (Planinarska kuća pod Žbevnicom).

Miletić je naglasio da je Istra šampion hrvatskog turizma i sudjeluje s više od 7 posto u ukupnom udjelu hrvatskog BDP-a. Ovog je tjedna, veli, sudjelovao na sastanku s turističkim sektorom kojeg je sazvao predsjednik Vlade.

„Dosadašnji pokazatelji govore da smo do sada na otprilike jednakim brojkama kao i prošle, rekordne godine. Trenutno u Istarskoj županiji imamo 480 tisuća registriranih kreveta i u tom segmentu, kada pogledamo cijeli Mediteran i naše konkurentne zemlje poput Grčke, Španjolske ili Portugala, vidimo da je omjer smještajnih kapaciteta poprilično nepovoljan. Od 1989. imamo otprilike jednak broj ležaja u hotelima i broj kampova, a onaj bum koji se dogodio je upravo u privatnom smještaju kojega dijelim na dvije kategorije. Prvi je onaj pozitivan dio obiteljskog turizma s jednim, dva apartmana koji građanima pomažu u dodatnoj zaradi, dok je drugi onaj koji zloupotrebljava sustav na način da se grade kompleksi apartmana. U ovom potonjem slučaju imamo dakle biznis koji nije pravedno oporezovan, poput naših drugih djelatnosti, primjerice ribarstva, poljoprivrede i obrtništva", rekao je Miletić. 

Smatra  da se o održivosti turizma mora voditi računa prilikom kreiranja prostornih planova. Ujedno je izrazio zadovoljstvo što je Županija u ovoj godini povećala proračunska sredstva za turistički manje razvijena područja za 18 posto u odnosu na lani.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković kazala je da je ovo šesta godina da se provodi javni poziv za dodjelu potpora projektima i manifestacijama u području turizma radi poticanja održivog i odgovornog razvoja turizma temeljenog na kvaliteti usluge i autentičnim sadržajima, kao i poticanja razvoja manje razvijenih područja za ravnomjeran turistički razvoj, za razvoj cjelogodišnjeg turizma, valorizaciju i promociju Istre kao vrhunske turističke destinacije, te razvoj zelenog i inkluzivnog turizma i razvoj selektivnih turističkih proizvoda. 

Tweet

Posljednje novosti