KOLEKTIVNI UGOVOR VRAĆA DOSTOJANSTVO VRTIĆU

Pazinskim 'tetama' rastu plaće. Evo koliko će iznositi

Piše: Igor Radić

25.07.2024 - 13:20
Imaju razloga za zadovoljstvo: Dajana Salopek Aničić, Suzana Jašić, Marica Kurtek i Željko Matić (Snimio: I. Radić)
Imaju razloga za zadovoljstvo: Dajana Salopek Aničić, Suzana Jašić, Marica Kurtek i Željko Matić (Snimio: I. Radić)

Odgajateljicama u Dječjem vrtiću Olga Ban Pazin plaća će od 1. rujna porasti za 16 posto. To zahvaljujući kolektivnom ugovoru koji su danas potpisali Grad Pazin, sedam susjednih općina i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD). Iz lokalnih proračuna za plaće 136 radnika ustanove izdvajat će se 12,7 posto više sredstava negoli dosad. 

S obzirom na to da su nedavno korigirane plaće servisnom i drugom osoblju u gradskom vrtiću, sada će „bušte“ svih u kolektivu zaostajati za onima u osnovnim školama za sedam posto. Taj zaostatak, za usklađivanje sa zakonskom regulativom, pokušat će se „uhvatiti“ dogodine, rečeno je na potpisivanju.

Odgajateljica s pet godina radnog staža, bez djece, sada će, istaknuto je, primati neto plaću od oko 1.200 eura.

 

„Ovo je bio nužan potez: vratiti dostojanstvo i poželjnost odgajateljskog posla, koji je, što nije nevažno, pretežito ženski“, poručila je gradonačelnica Pazina Suzana Jašić. „Ukoliko želimo zbrinuti svu jasličku djecu, onda ljude moramo pošteno platiti, da odgajateljice ne napuštaju struku i biraju poslove za koje se nisu školovale, najviše u turizmu“, dodala je.

Unatrag tri godine plaće u vrtiću povećane su u nekoliko navrata, jer je to, po Jašić, „jedini način da se predškolski sustav očuva, a središnja Istra je ovime pokazala da to želi“. „Zatekla sam, te 2021. godine, vrlo nepovoljnu situaciju u vrtiću, preniske plaće, lošu atmosferu. Otad nikad nismo davali prazna obećanja, niti smo ikada pregovarali s figom u džepu“, naglasila je gradonačelnica.

Marica Kurtek, voditeljica lokalnog ureda SIKD-a, istaknula je da kolektivni ugovor donosi i povećanje drugih radničkih prava koja se tiču dodataka na plaće, korištenja godišnjeg odmora, plaćenog dopusta.

Zadovoljstvo je iskazala i sindikalna predstavnica iz vrtića Dajana Salopek Aničić. „Stigli smo na dvije trećine našeg cilja, vjerujem da ćemo se vrlo skoro uskladiti sa zaposlenicima iz osnovnih škola. Znam da je poskupljenje vrtića nepopularna mjera, ali to je izgleda nužno jer je u jednom trenutku zbog odlazaka djelatnika prijetilo urušavanje sustava“, dodala je Aničić.

Dotaknula se tako korekcije cijene vrtića, o čemu je prošlog tjedna odlučilo Gradsko vijeće. Roditelji će, naime, sada plaćati 130 umjesto sto eura, a Grad će snositi razliku do 461 eura, koliko iznosi ekonomska cijena vrtića.

„Čuvali smo cijenu dokle god smo mogli, povlačeći sredstva koja su nam bila na raspolaganju“, naglasila je gradonačelnica Jašić. Objasnila je da Pazin od države kroz fiskalno izravnavanje, zbog indeksa razvijenosti, dobiva svega 6,25 posto sredstava, jednako kao i bogati gradovi u Hrvatskoj. Zbog sveopćeg porasta troškova, kaže, vrtić je morao poskupjeti, a teret toga dijele roditelji i lokalna uprava, koja sada u ukupnoj cijeni sudjeluje sa 76 posto.

Udio cijene vrtića koju plaćaju roditelji, u odnosu na medijalnu plaću, u 2021. godini bio je 12,6 posto (jaslica 13,3 posto), a sada je taj udio manji, 11,6 posto.

„Standard košta. U nekim gradovima ne mogu upisati ni svu djecu u vrtić, a mi ćemo od 1. siječnja imati zbrinute i sve jaslićarce s navršenih godinu dana“, zaključila je gradonačelnica Pazina.

Tweet

Posljednje novosti