Neumorni 'pravednik'

Umaški osobenjak opet u akciji. Ovog puta ga je sud oslobodio

Piše: Marcello Rosanda

23.07.2024 - 22:02
Umag (Snimio Milivoj Mijošek) / Živan Levaj (Linkedin profil)
Umag (Snimio Milivoj Mijošek) / Živan Levaj (Linkedin profil)

Da u Umagu živi Živan Levaj zvani Braco, vjerojatno zna dobar dio tamošnjih žitelja. Da se radi o osebujnom čovjeku koji vrlo često prijavljuje službe, institucije i razne ljude za kriminal, pogodovanje, svakakva kaznena djela, također je poprilično poznato, a potvrdu o tome ponovno smo dobili uvidom u jednu recentnu presudu Općinskog suda u Pazinu. Njome se Levaj pak oslobađa od optužbe da je dana 27. srpnja prošle godine poslao email na adresu Policijske uprave istarske, kojim je vrijeđao i omalovažavao Policijsku upravu istarsku, određene djelatnike Uskoka i zamjenike državnog odvjetnika ODO Pazin, a nezadovoljan njihovim vršenjem službe, odnosno njihovim postupanjem po više njegovih podnesaka u kojima prijavljuje malverzacije i prijevare HEP-a oko priključaka struje.

 

Teretilo ga se da je nazivao odgovor PU istarske glupošću te da je naveo da "pljačkaju i kradu zemlju pod zaštitom policije koja reagira samo po komandi i piskara a ne zatvara gamad". Potom imenuje zamjenike državnog odvjetnika nazivajući ih "prodanim i nesposobnim kurbetinama kao što je i Uskok Rijeka". Za kraj je nazvao Državno odvjetništvo RH i Uskok "pičkicama i bandom koja da spasi svoje i sebi bliske napišu da im u prijavi ništa nije jasno i onda još mjesecima zajebavaju građane jer su pristrani idioti i govna kao i HEP".

I doista, za oko nam je zapela opaska DORH-a u kojoj kažu da im iz Levajeve prijave ništa nije jasno, budući da smo se i sami susreli s podosta konfuznim načinom njegovog komuniciranja. No, kako bilo, vratimo se na obrazloženje suda o Levajevom oslobađanju od optužbe.

Jer, optužnim prijedlogom Levaja se teretilo radi počinjenja prekršajnog djela iz zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Odredba citiranog članka propisuje da tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 700 do 4000 eura ili kaznom zatvora do 30 dana.

Dakle, zakonsko obilježje navedenog djela prekršaja propisuje kažnjavanje onoga tko omalovažava i vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita uređenja. Osim što iz činjeničnog opisa podnesenog optužnog prijedloga proizlazi da je okrivljeni sa svoje elektroničke pošte Policijskoj postaji Umag poslao email omalovažavajućeg sadržaja, propušteno je utvrditi omalovažavanje odnosno vrijeđanje službene osobe prilikom vršenja koje i kakve službe ili njihova kojeg i kakvog zakonita naređenja, kaže sud. Dakle, tužitelj je propustio navesti o kojim se točno službenim radnjama radilo, i to samo zbog toga što to očito nije učinio ni Levaj.

Time je izostalo navođenje i opis konkretnog zakonitog postupanja ili naređenja, jer samo navođenje u sadržaju činjeničnog opisa optužnog prijedloga "njihovo postupanje po više njihovih podnesaka'' ne konkretizira se službena radnja, niti je to dostatno za zaključak da bi se u ponašanju okrivljenika ostvarila zakonska obilježja prekršaja.

Ukratko, Levaj je oslobođen optužbe, no ostaje činjenica da se i dalje bavi istim stvarima kao i ranije, a to su česti napadi na viđenije donositelje odluka u njegovoj okolini.

Inače, na mrežnim stranicama nema puno podataka o Levaju, znaju ga eventualno tek stanovnici Bujštine i rijetki ljudi koji pomno prate aktualna zbivanja. Doduše, kratkom pretragom naišli smo na informaciju da je glavni lik ovog teksta savjetnik veleposlanika Republike Kazahstana u Hrvatskoj, a ranije je, koliko je vidljivo, bio počasni konzul te države u Hrvatskoj.

U slobodno vrijeme, kojeg očito ima napretek, Levaj se bavi "razotkrivanjem" nečasnih i kriminalnih radnji političara i institucija, pa tako često komentira, prijavljuje, tuži, kontaktira novinare, DORH, policiju, a posebno mu je na piku gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Koliko je njegovih teorija na koncu zaživjelo, je li tu bilo konkretnih slučajeva, te je li koja od njegovih tvrdnji doživjela pravosudni epilog, nismo sigurni, no sasvim smo sigurni da je Levaj - ponovo u akciji. 

Tweet

Posljednje novosti