PAZIN: SUZANI JAŠIĆ DEBLJA BUŠTA

Prvi vatrogasac ima veću plaću od gradonačelnice. Ovo su iznosi

Piše: Igor Radić

22.07.2024 - 12:55
Mogla sam živjeti s time, ali... - Suzana Jašić (foto: M. Mijošek)
Mogla sam živjeti s time, ali... - Suzana Jašić (foto: M. Mijošek)

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pazin Vjekoslav Valenta ima veću plaću od gradonačelnice Suzane Jašić! I to za sedam posto. Imat će je zapravo još ovoga mjeseca, jer je Gradsko vijeće Pazina na posljednjoj sjednici povećalo plaću gradonačelnice te će joj ona neto, ne računajući dodatak za radni staž, iznositi 2.191, a dosad je bila 1.801 euro.

Vijeće je u odlučivanju o osnovnici i koeficijentu za obračun gradonačelničke bruto plaće bilo jednoglasno, s time da je netom prije glasanja, iako je preostalo još nekoliko točaka dnevnog reda, sjednicu napustio zastupnik Vedran Ivančić. "Bušta" je utvrđena u najvišem mogućem iznosu koji određuje zakonska regulativa za gradove iz ranga Pazina.

 

Jašić je naglasila da se gradonačelnička plaća nije mijenjala 14 godina. Istovremeno, a najviše u posljednje tri godine, zbog rasta životnih troškova korigirana su primanja ostalih zaposlenika u sustavu Grada Pazina – u upravi, tvrtkama, te ustanovama u kulturi, vatrogastvu, predškolskom odgoju. Primjerice, pazinskim gradskim službenicima plaće su porasle za 50 do 80 posto, odgajateljicama 60 posto…

U gradskih službenika, objasnila je, više i nije bilo prostora za rast plaća s obzirom na zakonsko ograničenje da ona pročelnička ne može biti veća od gradonačelničke, do čega je umalo i došlo.

"Danas neki ravnatelji ustanova ili direktori društava imaju veću plaću od gradonačelničke. Mogla sam živjeti s time, no došli smo do tog zakonskog staklenog stropa koji onemogućavao daljnja povećanja u upravi. Zapravo sam zamoljena da idem s ovakvim prijedlogom odluke pred Vijeće, da se otvori prostor za korekcije plaća službenicima", istaknula je Jašić.

A evo kako to, u Pazinu, izgleda u brojkama kada se usporede primanja iz 2010. godine s današnjima.

Prije 14 godina plaća ravnateljice vrtića iznosila je 44 posto gradonačelničke, a trenutno je omjer 94 posto. „Bušta“ ravnatelja kulturne ustanove težila je 55 posto gradonačelničke,  a trenutno 85 posto, dok  je plaća zapovjednika JVP-a iznosila  60 posto, a danas 107 posto.

"Treba uspoređivati primanja zaposlenih u gradskom sustavu, ne smije biti prevelikih razlika između sličnih djelatnosti, da ne bi sami sebi postali konkurencija, pa da nam ljudi bježe iz jedne ustanove u drugu, ili iz Grada…“, kazala je pazinska gradonačelnica i zaključila: „U idućih šest mjeseci do godine dana morat ćemo dizati plaće, ne samo u vrtiću, nego i u vatrogastvu. Država je u tom smislu donijela propise koji nama u lokalnoj upravi i nisu nešto dostižni, ali očito nam predstoji izravnavanje prema zakonu." 

Tweet

Posljednje novosti