osvrt

I to smo doživjeli: HDZ se hvali brojem Talijana u Istri 

Piše: Nenad Čakić

22.07.2024 - 14:00
Ivan Bubić u Kršanu (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Ivan Bubić u Kršanu (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Kršan među uzvanicima je, kao posebni izaslanik premijera Andreja Plenkovića, bio i državni tajnik Ivan Bubić, jedan od veterana istarskog HDZ-a, ali i jedan od najpopularnijih HDZ-ovih političara u Istri.

Bubić je na neposrednim izborima za gradonačelnika Pazina 2009., 2013. i 2017. godine redovito ulazio u drugi krug i onda tijesno gubio od Renata Krulčića, pa su mnogi Pazinjani tada komentirali da bi Krulčića bio potukao do nogu da se, umjesto kao HDZ-ov, kandidirao kao nezavisni kandidat.

 

Na svečanosti u Kršanu Bubić je u svom govoru, što je uobičajeno za njega, nabrajao sve uspjehe Vlade na čelu s Plenkovićem. Među brojnim statističkim podacima iznio je i onaj da je Hrvatska sa 62 posto, na koliko je bila 2016. godine, stigla do 76 posto prosjeka europske razvijenosti, te da će do kraja ovog mandata preći 80 posto, što je granica, a to potvrđuju iskustva drugih EU zemalja, nakon koje se građani prestaju iseljavati iz zemlje, počinje značajan povratak oni koji su iselili, ali i doseljavanja iz drugih članica EU.

Kako bi ilustrirao kako je Hrvatska već sada zemlja u koju se doseljavaju građani EU država, Bubić je iznio podatak da je od 1. siječnja 2022. čak 617 talijanskih državljana reguliralo svoj boravak na području Istarske županije, od čega njih 264 ovdje radi.

Jedan IDS-ovac u publici to je komentirao riječima: "I to sam doživio, da se neki HDZ-ovac hvali time što se broj Talijana u Istri povećao". 

Tweet

Posljednje novosti