MALO VI, MALO MI

U Pazinu poskupljuje vrtić. Značajno više plaćat će roditelji, ali i Grad

19.07.2024 - 13:59
Dječji vrtić "Olga Ban" Pazin pohađa gotovo 600 djece
Dječji vrtić "Olga Ban" Pazin pohađa gotovo 600 djece

Roditelji mališana upisanih u Dječji vrtić „Olga Ban“ Pazin plaćat će mjesečnu cijenu boravka u iznosu od 130 eura, što je povećanje od 30 eura. Tu je informaciju na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća obznanila prva dama Pazina Suzana Jašić (Možemo). Vijećnici su, zapravo, odlučili samo o mjesečnoj ekonomskoj cijeni vrtića za tekuću godinu, a koja predstavlja ukupne troškove djelovanja ustanove: ona će umjesto dosadašnjih 293,92 eura iznositi 461,16 eura po djetetu, što je porast od 64 posto.

Proizlazi da će Grad Pazin te susjednih sedam općina, koje imaju upisanu djecu u ovaj vrtić, sufinancirati boravak sa 72 posto. Gradonačelnica, formalno, u konačnici utvrđuje cijenu za roditelje uz prethodno mišljenje Upravnog vijeća ustanove, a nakon dogovora s općinama. Potonje je odradila na sam dan sjednice, pa je iznijela i konkretnu informaciju.

 

„Na dogovoru s općinama bilo je različitih prijedloga, da cijena za roditelje ide i do 150 eura, s obzirom na kvalitetu našeg, rekla bih, gigantskog vrtića s gotovo 600 upisane djece. Ali, Grad Pazin ponudio je kompromisno rješenje, 130 eura, da ne bismo imali prevelik udar na roditelje,  a da se s druge strane uprave, svaka sa svojim proračunima i problemima, pokušaju snaći. Nisu svi kolege zadovoljni, ali to je dogovor s kojim možemo živjeti“, objasnila je Jašić, naglasivši da je ekonomska cijena, na koju lokalna uprava ne može utjecati, „jednostavno previše porasla“.  

Na opasku Vedrana Ivančića (IDS) da bi Grad mogao i više sudjelovati u cijeni, budući da ima jednu od najvećih poreznih stopa, Jašić je odgovorila da Pazin sve svoje povećane porezne prihode „vraća natrag u sustav“. „Proračuni sudjeluju u nikad većoj mjeri. Sjećam se kada je udio roditelja u cijeni bila jedna trećina, a sada je to puno manje“, dometnula je gradonačelnica. Podsjetila je i na socijalni moment pazinske uprave, odnosno „popuste“ roditeljima za drugo i treće upisano dijete iz obitelji, „što nemaju sve sredine“.

U Istri šarolika slika

„U Istri trenutno imamo prilično šaroliku sliku: negdje je cijena za roditelje jednaka našoj, drugdje se, čujem, spominje 150 eura, a u Umagu je vrtić besplatan. Različite su i plaće odgajateljica“, primijetila je Jašić.

Situaciju lokalnim upravama ograničenih budžeta, dodala je, otežava zakonska odredba koja izjednačava plaće zaposlenih u vrtićima i osnovnim školama. Jašić je vrlo iscrpno izložila napore koje je Grad Pazin uložio u očuvanje vrtićkog kadra, jer bi i najmanje osipanje značilo zatvaranje pojedinih skupina. To je, kako smo čuli, prijetilo da se dogodi početkom godine, no stvar je spašena organizacijskim promjenama u vrtiću i novom korekcijom plaća, pa je „trenutno situacija zadovoljavajuća“.

Prije sedam godina bila je u upravnom vijeću vrtića, pa može usporediti situaciju. „Tada je bila velika drama upisati dijete u vrtić, a jaslice su se mogle samo sanjati. Kada nemate mjesto u vrtiću, pere vas očaj kao roditelja, spremni ste sve učiniti samo da upišete dijete. Moj osobni i politički cilj bio je omogućiti da sva djeca imaju mjesto, što bi trebalo dogoditi do kraja ove godine“, kategorično je poručila Jašić.

Koncem godine, naime, trebao bi biti dovršen novi vrtić u nekadašnjoj vojarni. Ondje će se „preseliti“ tri vrtićke skupine iz obližnjeg DC „Veli Jože“, a otvorit će se i nove, da bi u idućoj godini svoj pazinskoj djeci s navršenih godinu dana bio dostupan predškolski sustav, ili u gradskoj ustanovi, ili putem sufinanciranja smještaja u obrtima za dadilje i vrtićima drugih osnivača. (Igor Radić)

Tweet

Posljednje novosti