Kanfanar

Približava se Jakovlja s jedinstvenom smotrom istarskih volova

18.07.2024 - 18:32
S prošlogodišnje manifestacije
S prošlogodišnje manifestacije

Jedna od najvećih i najpoznatijih pučkih fešta Istre, kanfanarska Jakovlja, tradicionalno će se održati posljednje subote sedmoga mjeseca, ove godine u svom 34. izdanju.

Bogat i raznolik program koji će se odvijati tijekom čitavog tjedna uoči centralnog dana fešte - subote 27. srpnja - kulminirat će jedinstvenom smotrom istarskih volova koji će se i ove godine predstaviti u Kanfanaru te se natjecati za titulu najljepšeg, najtežeg i najposlušnijeg boškarina Istre. Podsjetimo, prošle je godine oboren rekord u težini, kada je pobjednički vol imena Sarožin, vlasnika Marija Udovičića iz Gospodi, težio nevjerojatnih 1.435 kilograma i time pokazao zašto se upravo ova pasmina smatra najvećim i najtežim kopnenim sisavcem Europe. Za ovu će se laskavu titulu, kao i za one iz kategorije ljepote i poslušnosti, Sarožin natjecati i ove godine, u konkurenciji s još 19 volova koji dolaze iz čitave Istre, dok jedan stiže i s otoka Krka.

 

Subotnjem programu Jakovlje prethodit će razni sadržaji tijekom Šetimane od Jakovlje koja kreće već od ponedjeljka 22.7. programom „Kino na sajmištu“ kada će se u Parku istarskog vola u Kanfanaru održati kino-projekcija crtanog filma Neustrašiva njuška, praćena cocktail zabavom za djecu. Program se nastavlja u utorak vođenom šetnjom „Putem svetog Jakova“ iz Parka istarskog vola do ostataka crkve svetoga Jakova u blizini Kanfanara. Ova je lokacija između ostaloga posebna i po tome što je riječ o izvornoj lokaciji prvih Jakovlji. Naime, livada kod crkve svetoga Jakova spominje se još u Istarskom razvodu iz 14. stoljeća u kojemu se navodi kako se upravo ovdje, na granici dviju općina, odvijao sajam i to upravo za blagdana svetoga Jakova, kada je bilo jedino vrijeme predaha za seljake, nakon što završe sa žetvom i prije no što uslijede poslovi oko berbe grožđa. Može se stoga reći da je Jakovlja na neki način i jedno od najstarijih događanja Istre, nastavljajući njegovati istarsku tradiciju i vrijednosti života u ruralnoj Istri i stoljećima nakon.

Šetimana od Jakovlje potom donosi i vođenu likovnu radionicu slikanja uljanim bojama na platnu, koja će se održati na plaži Limskoga zaljeva, uz prigodnu temu radionice – „Boškarin na Limu“. Na sam blagdan svetoga Jakova, 25.7., uslijedit će otvaranje izložbe radova kanfanarskih umjetnika Dušana i Marka Puhara, u Galeriji Malenica.

Petak, dan uoči glavnog programa Jakovlje, rezerviran će biti za sportske aktivnosti, i to rekreativnu biciklijadu od ukupno oko 6km tematskom stazom ŠTRIKA FERATA (stara pruga Kanfanar-Rovinj) u kojoj svakog sudionika očekuje atraktivna majica Jakovlje te nogometnu utakmicu između veterana i seniora, a večer će u Parku istarskog vola biti u znaku kviškog nadmetanja u znanju o, između ostaloga, istarskim volovima, i to u pub kvizu na otvorenome. Najuspješnije ekipe očekuju bogate nagrade brojnih sponzora, a prijaviti se možete kanfanarskoj turističkoj zajednici.

Subotnji program kreće svetom misom u 11 sati, a ulice će Kanfanara već od jutra ispuniti izlagači koji stižu s istarskim suvenirima i domaćim proizvodima. Od 16 sati u Parku istarskog vola otvara se sajam lokalnih proizvoda i starih zanata. Od 18 sati kreće i jedinstvena smotra istarskih volova, a nakon svečanog otvaranja uz himne i limenu glazbu te nastupe kanfanarske klape Agata i KUD-a Dvigrad, uslijedit će i povorka istarskih volova oko sajmišta te izbor najljepših, najtežih i najposlušnijih istarskih volova. Nakon smotre, zabava će se nastaviti do dugo u noć uz glazbeni program za kojeg će se pobrinuti Neno Belan i Funbox band. Više informacija o svim programima saznati se može na www.kanfanar.hr ili www.visitkanfanar.hr

 

Tweet

Posljednje novosti