Lokacija povijesnog značenja

Šetnica kroz park koji je dizajnirao 'mornarički vrtlar'

16.07.2024 - 19:32
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Na rovinjskoj Punta Mucci dovršena je treća faza uređenja šetnice koja se nalazi unutar kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat.U prvoj i drugoj fazi radova izvedeni su radovi u ukupnoj dužini 490 metara. Nastavak šetnice u trećoj je fazi izveden u dužini od 112 metara, te dva metra širine i završnom podlogom od asfalta.

 

Radovi su, kako doznajemo u Gradu Rovinju, obuhvatili uređenje staze i šetnice, rekonstrukciju izvornih staza i šetnica, niveliranje tla po potrebi, minimalno proširivanje radi usklađivanja sa suvremenim standardima i prilagodbe potrebama ciljanih korisnika. Izvođač radova je Benčić d.o.o., dok nadzor nad radovima vršio je Studio KAPPO, a arheološki nadzor povjeren je Obrtu za istraživanje i usluge SITULA. Ugovoreni iznos radova u trećoj fazi iznosi 53.516,40 eura.

Ovim se projektom, kažu u Gradu, osigurava bolja prohodnost poluotoka u čijim ljepotama mogu uživati svi građani, gosti i, dakako, pacijenti bolničke ustanove. Radi se o zaštićenoj i atraktivnoj lokaciji povijesnog značaja.

Park poluotoka Muccia, na čijem se vrhu nalazi kameni vidikovac dr. Karla Luegera, uređen je u 19. stoljeću, kada je zahvaljujući brojnim donacijama i pokroviteljstvu nadvojvotkinje Marie Theresie, podignuto Morsko lječilište Seehospiz Maria Theresia. Bolnički kompleks paviljonskog tipa zamišljen kao morsko lječilište predvidio je i kvalitetno oblikovan krajolik uređivanjem parkovne arhitekture te je bolnica uklopljena u simetrički oblikovan park okružen poljima i maslinicima.

Prvu skicu parka izradio je arhitekt bolnice Wilhelm Stiassny (1842. – 1910.) dok je plan sadnje izradio Josef Laube “mornarički vrtlar”, inače poznat i po izradi plana za Mornarički park u Puli. (Milan Pavlović)

Tweet

Posljednje novosti