NAJUJKUSNIJA MANIFESTACIJA U SRCU ISTRE

Foto I pršut se poti, ali u Tinjanu se teše (foto)

12.07.2024 - 20:45
Nudi se i španjolski pršut pata negra
Nudi se i španjolski pršut pata negra

Za pršut nikad ni teplo! Takvu poruku šalju iz Tinjana, gdje je poludjela živa u termometru i započeo dvodnevni Ljetni festival istarskog pršuta. Na najukusnijem događaju u srcu Istre, kako manifestaciji tepaju organizatori iz Općine Tinjan, uz istarske, predstavljaju se proizvođači iz Slavonije, Dalmacije, Slovenije i, po prvi puta ljeti, Španjolske, njih ukupno 12.

Da se i pršuti "pote", primijetio je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan. Domaćin, načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin, pak, poručio je: „Slavimo perjanicu istarske gastronomije, trudimo se ovu ljetnu manifestaciju svake godine učiniti boljom, pa se nadamo i dobroj posjeti“.

 

Posjetitelji su počeli stizati s prvim natruhama hlada, taman kad su priredbu prigodno otvorili mladi folkloraši Kumpanije Kosirići i tinjanske mažoretkinje. Za očekivati je da će se kasnije navečer, kad celzijusi omanu, početi tesati bez milosti.

Među prvima je na sajam stigao Oriano Štifanić iz Fabci u društvu rodbine iz Amerike, koja će si kupiti malo suhomesnatog. „Ovo ljetno izdanje više je za turiste, jer ku ne, ne bi sve to ni vidili. Lipo je tu. U svako doba lita dobro dojde fešta. Provati ću, da, i ja, ma ne bacilan jako. Ter jimo pršut doma kad god nan padne na pamet“, kazao nam je susretljivi Oriano.

I ove godine očekuje se dobra posjeta

Slasne fetice režu se i na štandu pršutane Buršić, gdje dežura Mikela Buršić Lisjak. „Od prvega danas smo tu: super je, intimnije nego na onen praven jesensken sajmu. Lani je bilo puno ljudi, verujen da će biti i uvo lito. O prometu će svaki reći svoje, ali dobro je, umjereno. Naš pršut? Poseban je jer ga dela žena ka nima stručne kvalifikacije, nego učini onako kako su je stari navadili“, rekla nam je pršutarka Mikela.

U poslu joj pomaže suprug Robert Lisjak, nekad poznati nogometni vratar. „Mora se je i on hititi u pršute ku je pensa ostati u Istri“, šali se Vodnjanka.

Mnogo publike načičkalo se oko zapuštenog boćališta, gdje se odvija natjecanje u cornholeu. „To je uno kad hitaju vriću trukinje u škulju na daski“, komentirao je prolaznik.

Da se radi o sve popularnijem sportu u Istri, potvrdio nam je i Pazinjan Albert Ivančić, igrač koji je među top-deset u Europi. „Puno Istrijana već gre na europske turnire. Tu je dosta boćari i pljočkari“, kazao nam je dok je iz zvučnika sviralo „Spravi se kumpare, gremo u Tinjan“.

Za veselicu su zaduženi Alfa Time Band i 2BMB band, a u subotu, drugog dana Festivala, sviraju popularni Vigor i Etaloni band. Ulaz na festival je besplatan, a uz bogatu ugostiteljsku ponudu, tu su i proizvodi lokalnih OPG-ova. (Napisao: Igor Radić; Snimio: Milivoj Mijošek)

Tweet

Posljednje novosti