20. BaRoMus Festival

Hrvatski gitarski kvartet u subotu u Rovinju

11.07.2024 - 12:56

U programu jubilarnog 20. BaRoMus Festivala u subotu 13. srpnja u rovinjskoj crkvi sv. Franje nastupit će Hrvatski gitarski kvartet, koji djeluje u sastavu Petrit Çeku, Zoran Dukić, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić. Riječ je međunarodno priznatim umjetnicima koji su ostvarili zavidne solističke karijere i nastupe u komornim sastavima diljem svijeta, a redom su i uvaženi glazbeni pedagozi, predavači na glazbenim akademijama. Početak koncerta je u 21 sat.

 

Prve zajedničke nastupe Petrit Çeku, Zoran Dukić, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić održali su 2016. godine. Nakon toga, na više koncertnih turneja, predstavili su se publici u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj te nastupali na koncertima sa Zagrebačkim solistima i Varaždinskim komornim orkestrom. Za koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2017. godine, nagrađeni su nagradom Orlando, a  2020. godine objavili su album „Guitarrismo“ (Croatia Records). Album je nominiran za nagradu Porin u čak dvije kategorije. Novu ploču „Bagatelle za kućnu upotrebu”, posvećenu odabranim skladbama hrvatskih skladatelja, Kvartet je objavio 2022. godine, a i taj je album nominiran za nagradu Porin. Koncertni program Hrvatskog gitarskog kvarteta obuhvaća gotovo sve glazbene epohe pazeći pritom da izvedbe i praizvedbe skladbi hrvatskih skladatelja budu njegov neizostavan dio. Tako će se u Rovinju publici BaRoMusa predstaviti djelima E. Griega, L. Sorkočevića, M. Miletića, S. Prokofjeva i A. Piazzolle.

Koncert Hrvatskog gitarskog kvarteta peti je glazbeni program ovogodišnjeg 20. BaRoMus Festivala, koji se održava pod umjetničkim vodstvom festivalskog osnivača, maestra Domagoja Terzića, a ove godine traje do 16. srpnja. BaRoMus Festival programska je platforma za koncertnu promociju klasične glazbe i tijekom dva desetljeća trajanja izrastao je u kulturnu manifestaciju nacionalne razine prepoznatu u Hrvatskoj i inozemstvu. Svi koncerti počinju u 21 sat, a održavaju se na tradicionalnoj festivalskoj pozornici u rovinjskoj crkvi sv. Franje. BaRoMus Festival održava se zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Rovinja, Turističke zajednice grada Rovinja i Adris grupe. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti