DOM ZA STARIJE BUZET

Njegovateljice stižu iz Uzbekistana, iznos za koji će raditi je frapantan!

11.07.2024 - 11:40
Dom za starije Buzet
Dom za starije Buzet

Čistačica u Domu za starije Buzet, strana radnica, primila je plaću za lipanj, s putnim troškovima, nešto veću od 700 eura. Taj je frapantan podatak na sinoćnjoj sjednici tamošnjeg Gradskog vijeća iznijela ravnateljica te ustanove Gordana Helen Šišović. Njen emotivan istup, u sklopu izvještaja o radu za prošlu godinu, do srži je ogolio kadrovske boljetice i veliko nezadovoljstvo plaćama 34 zaposlenika doma.

Riječ je o jedinoj buzetskoj gradskoj ustanovi koja zapošljava strane radnike, i to iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Ukrajine, a u dolasku su dvije Uzbekistanke.

 

„Ne znam više kako do radnika. Domaći uopće nemaju interesa, a ni stranci više ne žele raditi za ovakva primanja. Njegovateljicama iz Uzbekistana bavim se već dva mjeseca: primam ih na neviđeno, sretna da se uopće itko javio“, kazala je  Šišović. Trenutno se traže četiri njegovateljice, medicinska sestra, kuhar i pomoćnik te fizioterapeut. U posljednje vrijeme zaposlene su svega tri čistačice, redom strankinje.

Ostali na samo jednoj medicinskoj sestri

Plaće bi, ističe, barem donekle trebalo približiti onima u županijskim i državnim domovima. Ondje osnovica iznosi 947, a buzetska 782 eura. Uz to, manji su i koeficijenti radnih mjesta, što razliku čini većom. „Samo tako možemo pokušati zadržati radnike, koji traže druge poslove u Buzetu i šire, te eventualno privući nove. Drago nam je čuti pohvale gradonačelnika, ali povećanje plaća bilo bi pravo mjerilo vrijednosti“, kazala je ravnateljica.

Ravnateljica Doma (lijevo)

Situacija je, naglašava, alarmantna: upitno je hoće li ustanova moći skrbiti o trenutnih 50 korisnika, a kamoli primati nove u lani dograđeni dio zgrade u što je, kako se čulo, uloženo oko 24,5 milijuna kuna. Licencu za pružanje usluga dobit će jer se, kao ravnateljica, morala obvezati da će s primanjem novih korisnika zaposliti dovoljno radnika.

Nedavno su zbog bolovanja u domu ostali na samo jednoj medicinskoj sestri, pa su po prvi puta preko burze rada angažirali djelatnicu u sklopu dodatnih mjera. „Možete si samo zamisliti tu situaciju, a korisnicima treba pružiti svu cjelodnevnu skrb“, rekla je Šišović.

Gordana Helen Šišović apelirala na gradske vijećnike (screenshot/youtube)

Plaće rastu sedam posto

Doduše, rebalansom gradskog proračuna, koji je na sjednici jednoglasno usvojen, osiguran je novac za 7,3-postotno povećavanje osnovice (ne i koeficijenata). Sada će iznositi 840 eura, da se dosegne minimalna plaća, objasnila je pročelnica za financije Reana Glavić Jačić.

„To je minimum minimuma. Ljudi će opet biti nezadovoljni. Što ćemo im reći? Dobili ste minimalnu plaću. A nije, vjerujte, ni približno isti posao čistačice u domu ili u nekakvom uredu; posao njegovateljice ne može se usporediti ni sa kojom drugom službom. Bez obzira na sve, korisnici ne 'pate' ni po kojem pitanju. Mislim da se to treba cijeniti“, komentirala je ravnateljica Šišović, najavivši da će gradskim vijećnicima uputiti prijedlog novih, pravičnih koeficijenata.

Prethodno je, pak, gradonačelnik Damir Kajin napomenuo da se korekcijom osnovice u rebalansu proračuna pokušavaju „koliko-toliko pratiti zaposlenici u poslu koji predano rade“. Složio se da su plaće premale.

Naglasio je da je smještaj u buzetskom domu, koji je „skoro kao hotel s četiri i pol zvjezdice“, gotovo trostruko jeftiniji od labinskog, a dvostruko od pazinskog. „Ne znam do kada će to biti moguće pratiti. Prihodi od korisnika nisu dostatni ni za plaće i materijalne troškove. Problem smještaja će s godinama biti sve izraženiji, ne samo u Buzetu“, rekao je Kajin.

Zaključio je da su troškovi života u Buzetu uvjerljivo manji negoli u obalnim istarskim gradovima te da nije isto osigurati sredstva za funkcioniranje ovakvih institucija ovdje ili u Poreču, Umagu i Rovinju. Po njemu, (grado)načelnici bi dogovorno trebali odrediti „nekakve fiksne“ plaće. (Igor Radić)

Tweet

Posljednje novosti