nelojalna konkurencija pulskim ugostiteljima?

Evo koliko će na Vinskom gradu zaraditi PFF, koliko Vinart, a koliko plaćaju vinari

11.07.2024 - 06:02
Vinski grad 2023. (foto: Istarski.hr)
Vinski grad 2023. (foto: Istarski.hr)

Danas u Puli počinje još jedan Vinski grad. Od kada se ta manifestacija pojavila 2021. godine, ona izaziva dvojake reakcije. S jedne strane su posjetitelji, kako domaći tako i stranci, koji su konceptom i ponudom u Titovom parku uglavnom oduševljeni. S druge strane su ugostitelji iz centra grada koji su ogorčeni jer smatraju da im je Vinski grad nelojalna konkurencija.

Ukratko, ugostitelji tvrde da nije pošteno da netko samo "upadne" u grad usred sezone i pobere vrhnje ispred nosa njima, koji rade cijelu godinu. 

Osim toga, smeta im financijska koncepcija Vinskoga grada, za koju smatraju da je previše naklonjena organizatoru manifestacije i izlagačima, a to su mahom istarski vinari. Podsjećaju da njih ugostitelje za advent, kada je zima i u gradu nema turista, kućica košta i po 8.000 eura, a sada se, usred ljeta, kućice za Vinski grad daju mnogo jeftinije. 

 

Napominju da oni svoje terase plaćaju izuzetno skupo, i do 3.000 eura, a nemaju se pravo širiti na zelene površine, dok Vinski grad zauzima cijeli jedan park. Na koncu, smeta im i trajanje Vinskoga grada od mjesec dana i pitaju se zašto to nije samo tjedan dana, koliko traje Pulski filmski festival.

PFF je, naime, organizator Vinskoga grada, ali za njih taj posao obavlja tvrtka Vinart iz Zagreba. Kako doznaje Istarski.hr, u travnju prošle godine dvije strane su potpisale ugovor koji se odnosi na Vinski grad 2023., 2024. i 2025. godine. 

Prema tom ugovoru, Vinart se obvezuje platiti PFF-u naknadu od 5.707 eura plus PDV, dakle 7.133 eura s PDV-om. Uz to, Vinart mora sponzorirati Pulski filmski festival s 300 butelja bijelog vina, 100 butelja crnog vina i 50 butelja šampanjca. Ta roba je procijenjena na 2.986 eura, dakle Vinart mora platiti PFF-u ukupno 10.119 eura u novcu i naturi. Pritom ne mora brinuti o troškovima električne energije ni odvoza smeća (Herculanee), jer se na to obvezao Pulski filmski festival. 

Za spomenuti novac Vinart dobiva Titov park na oko mjesec dana. Ove godine manifestacija će se održati od 11. srpnja do 4. kolovoza, plus nekoliko dana za pripremu i kasnije za spremanje. 

Sljedeće pitanje koje se postavlja je koliko će Vinart zaraditi?

U Vinskom gradu postavljeno je 26 kućica, pri čemu postoje veće i manje kućice. One manje vinari plaćaju 2.250 eura (s PDV-om), a veće 2.500 eura. Pritom napominjemo da je u svojem odgovoru na naš upit PFF istaknuo samo manju cijenu, ali ne i veću. Zato tu cijenu objavljujemo neslužbeno. 

Zanimljivo, PFF u svom odgovoru nije napomenuo niti da postoji još jedna stavka koja se plaća Vinartu, a to je postotak od prodanog vina. Opet neslužbeno, saznajemo da je riječ o 15 posto.

Ako uzmemo da su sve kućice male i da će svaki vinar prodati vina barem toliko da pokrije trošak kućice, dolazimo do iznosa od najmanje 60-ak tisuća eura koje će na Vinskom gradu prihodovati Vinart, i to minimalno. Je li to malo ili puno, neka svatko procijeni za sebe. Naravno, spomenutih desetak tisuća eura koje plaćaju PFF-u nisu njihovi jedini troškovi.

Iz Pulskog filmskog festivala, naravno, smatraju da pulski ugostitelji nemaju pravo. Ističu da je prije dvije godine bio raspisan javni poziv za manifestaciju u Titovom parku na koji se nitko od pulskih ugostitelja nije javio, kao i da se nitko nije javio niti na ponovljeni natječaj, na koji se odazvao jedino Vinart.
 
"Napominjem da kućice koje se koriste tijekom Vinskoga grada nisu u vlasništvu PFF-a te je manifestacija neusporediva s Adventom. Što se tiče samog trajanja, priprema i izvedba su previše obimni da bi se pronašla isplativost u jednom tjednu, a sam interes posjetitelja najbolje svjedoči o opravdanosti zamišljenog perioda", istaknula je ravnateljica PFF-a Tanja Miličić. (Ivor Balen)

Tweet

Posljednje novosti