PREKINUTA SJEDNICA SABORSKOG ODBORA

Oštar okršaj Marije Selak Raspudić i Dušice Radojčić zbog 'žene u crnom'

09.07.2024 - 16:25
Došaptavanje tajnice Možemo! Lane Vego i Dušice Radojčić (Foto: Jutarnji list)
Došaptavanje tajnice Možemo! Lane Vego i Dušice Radojčić (Foto: Jutarnji list)

Današnja sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode naprasno je prekinuta nakon što je rasprava između nezavisne zastupnice Marije Selak Raspudić i predsjednice Odbora Dušice Radojčić (zastupnica stranke Možemo!) završila tako što su članovi Odbora demonstrativno napustili sjednicu jer je u dvoranu ušla tajnica Kluba zastupnika Možemo! Lana Vego kako bi predsjednici Odbora prišapnula nešto na uho, prenosi Jutarnji list.

- Sad vam je dojavila da vam je na mobitel stigla uputa što da učinite. Ovo je stvarno ... Znači, vi ste sad dobili upute što da napravite?! Ovakav oblik totalitarizma i indoktrinacije je van svake pameti - burno je reagirala zastupnica Selak Raspudić.

 

Njezina reakcija stigla je nakon što je Radojčić više od pola sata na raznorazne načine odbijala staviti na glasanje prijedlog Selak Raspudić o tome da Odbor za zaštitu okoliša i prirode održi posebnu, tematsku sjednicu o odlagalištu otpada Jakuševec.

Selak Raspudić uvjerena je da je Radojčić uporno odbijala njezin zahtjev samo zato da zaštiti interese svoje stranke i svog stranačkog šefa - zagrebačkoga gradonačelnika Tomislava Tomaševića, piše Jutarnji list.

Naime, sasvim je jasno da bi se takva tematska sjednica brzo pretvorila u poligon za političko "bombardiranje" zagrebačkoga gradonačelnika zbog čestih nesreća na odlagalištu otpada Jakuševec.

Ulazak tajnice Kluba zastupnika Možemo! na sjednicu Odbora razbjesnio je i HDZ-ova zastupnika Tomislava Šutu.

- Ovo je od vas vrlo neprofesionalno, molim vas da napustite prostoriju! - poručio joj je zastupnik Šuta.

Tajnica Vego ga je poslušala i izašla iz dvorane, a za njom su dvoranu napustili i članovi Odbora, pa je predsjednici Dušici Radojčić preostalo tek da zaključi sjednicu.

Inače, žustra rasprava počela je nakon što je zastupnica Marija Selak Raspudić izrazila nezadovoljstvo zato što joj, kako je rekla, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode Dušica Radojčić nije odgovorila na dopis od 27. lipnja kojim je zatražila hitno održavanje tematske sjednice Odbora.

"S obzirom na to da u 10. sazivu Hrvatskog sabora prihvaćena tematska sjednica o Jakuševcu (još) nije održana, a zbog čega nismo dobili epilog u smislu hijerarhije odgovornosti za nesreću u kojoj je stradao jedan radnik kao i institucionalno osiguranje da se slično neće ponoviti u budućnosti, te imajući u vidu aktualna događanja, posebno požar na platou Servisno-operativnog centra u ulici pored odlagališta Jakuševec, predlažem hitno sazivanje tematske sjednice na temu odlagališta otpada Jakuševec na koju bi bili pozvani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ostali relevantni sudionici zaduženi za gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu", stoji u tom dopisu.

Zašto na koncu niste dozvolili glasanje o prijedlogu zastupnice Selak Raspudić, pitali smo predsjednicu Odbora Dušicu Radojčić.

- Postoje dva načina na koje se točka može staviti na dnevni red Odbora prigovorom na dnevni red pisanim putem 24 sata prije održavanje sjednice ili se može skupiti trećina članova Odbora i predložiti tematska točka dnevnog reda. Isto tako o toj točki prijedloga tematske sjednice se raspravlja i glasa. Zna se procedura, a Selak Raspudić želi mimo procedura stvarati dramu kako bi pridobila pažnju, a drama je potpuno nepotrebna, tim više što je taj prijedlog za tematsku sjednicu o Jakuševcu usvojen još u prethodnom sazivu Odbora pod nazivom ‘Odlagalište otpada Jakuševec i nacionalni model gospodarenja otpadom u odnosu na ciljeve smanjenja odlaganja otpada na odlagalištima‘. S obzirom na to da su i kolege Zmajlović, Marković i Milinković također tražili tematsku sjednicu o učestalim požarima na privatnim oporabilištima, kao predsjednica Odbora odlučila sam da upravo najesen odmah imamo tematsku sjednicu koja će obuhvatiti sve navedene aspekte problema gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, uključujući Jakuševec. Dokaz za to je i činjenica da sam još 20. lipnja 2024. uputila zahtjev MUP-u, Državnom inspektoratu i DORH-u za informiranjem o rezultatima inspekcijskih nadzora i provedenih istraga vezano uz požar u Drava Internacionalu, kao i o rezultatima i provedenih inspekcijskih nadzora i istraga požara na oporabilištima otpada u vlasništvu CIOS grupe proteklih 10 godina, a moja prethodnica na mjestu predsjednice Odbora za okoliš je prikupila očitovanja Grada Zagreba, Holdinga, Ministarstva i Inspektorata o Jakuševcu. S obzirom na to da do kraja zasjedanja Sabora neće moći održati tematska sjednica jer su ostala samo tri dana, ljeto ćemo iskoristiti za pripremu te tematske sjednice. Sve to sam i pokušala reći na samoj sjednici, no kolegica Raspudić je prekidanjem i inzistiranjem imala neke druge, njoj poznate ciljeve.

Želim naglasiti da je ovo bila prva sjednica Odbora koju vodim kao nova zastupnica i da je bilo vrlo nekolegijalno ne dozvoliti da se na razuman i normalan način dovrši prva sjednica, posebno imajući u vidu da je tematska sjednica koju gospođa Raspudić predlaže ionako već dogovorena za vrijeme prethodnog saziva te da je prikupljen dio dokumentacije. Kolegica Selak Raspudić možda je izašla iz Mosta, no Most svakako nije izašao iz nje, pa kršenjem Poslovnika pokušava instrumentalizirati potrebnu i vrijednu diskusiju o baratanju otpadom u Hrvatskoj, pa i na Jakuševcu - rekla nam je zastupnica Radojčić.

Osvrnula se i na ulazak tajnice Kluba zastupnika Možemo!, zbog čega su članovi Odbora napustili sjednicu.

- Na Odbor je ušla službenica Sabora koja je voditeljica našeg Kluba zastupnika da bi mi skrenula pažnju da počinje točka o Izmjenama Zakona o zaštiti zraka, na kojoj sam trebala predstaviti stajalište Odbora. Stajalište Odbora se predstavlja odmah nakon predlagatelja pa me kolegica došla upozoriti da nisam pratila obavijesti na mobitelu o početku sjednice koje mi je slala - rekla je zastupnica Dušica Radojčić, a prenosi Jutarnji list.

Tweet

Posljednje novosti